IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин поиска разговор с Байдън за втори път в рамките на месец

Очакванията са, че основната тема за двамата държавни глави отново ще бъде Украйна

09:12 | 30.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Предишният разговор между Путин и Байдън. Снимка: Kremlin.ru</em></p>

Предишният разговор между Путин и Байдън. Снимка: Kremlin.ru

Руският президент Владимир Путин и американският му колега Джо Байдън ще разговорят по телефона за втори път в рамките на само месец, става ясно от съобщение на Белия дом. "Ще бъдат обсъдени редица теми, включително и предстоящи дипломатически ангажименти с Русия", се казва още в краткото изявление.

От коментари на служители на Белия дом става ясно, че разговорът е по искане на Москва. Видеоконферентната връзка беше потвърдена пред ТАСС от говорителя на руския президент Дмитрий Песков, но на официалния сайт на Кремъл липсва съобщение за предстоящия разговор.

"Не можем да коментираме защо руската страна иска този разговор. Мога да кажа само, че в течение на последната година се редуваме - ние искаме разговор с президента Путин, президентът Путин иска разговор с президента Байдън", коментира служител на Белия дом по време на пресконференция, стенограма от която е публикувана на сайта на институцията.

В съобщението на Белия дом се посочва още, че администрацията на Джо Байдън е провела консултации с европейските си съюзници и партньори относно координиран отговор на струпването на руски войски по границата с Украйна.

Само преди три седмици двамата държавни глави разговаряха отново чрез видеоконферентна връзка и основната тема беше Украйна и възможните санкции срещу Москва, включително и икономически. След разговорите Владимир Путин коментира, че желанието на Русия е да има гаранции от НАТО, че алиансът няма да се разширява на Изток. В Москва виждат в тези действия заплаха за своята национална сигурност.

"Бихме искали да видим изтеглянето на руските войски и продължаваме комуникациите с Москва в тази насока", коментират от Белия дом след заседание на Националния съвет за сигурност на САЩ.

"Но нашата цел е да ангажираме дипломацията, да дискутираме и след това да видим дали можем да създадем такава среда, която позволява деескалация и напредък на масата за преговори", обясняват още оттам.

В началото на декември, след предишния разговор между Путин и Байдън, съветникът по национална сигурност на Белия дом беше категоричен, че ако Москва нахлуе в Украйна, САЩ ще предоставят "допълнителни отбранителни продукти" за Украйна и "ще украпят съюзниците от НАТО на източния фланг с допълнителни способности". Той заплаши и с тежки икономически санкции, включително и срещу газопровода  "Северен поток 2".

Днес газопроводът вече е напълно готов и очаква сертификацията от германския регулатор.

Разговорът, който ще се проведе късно тази вечер (23:30 часа българско време), се случва броени дни преди планираната среща на представители на САЩ и Русия в Женева, на която ще се дискутират различни теми от областта на сигурността. От Белия дом коментират, че не очакват нов разговор, този път "очи в очи" между двамата държавни глави. Списъкът на делегацията от американска страна ще бъде съставена от Държавния департамент и ще включва и представители на Министерството на отбраната.

Срещата в Женева е планирана за 10 януари 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
от много време насам , чета инвестора наобратно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Ами не путин а байдън е поискал втори разговор. И въобще инициатор на разговорите е Джо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още