Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Първи случай на коронавирус в европейска институция

Заразеният служител се е върнал от пътуване до Италия, след което е присъствал на среща с представители на други европейски институции

Първи случай на коронавирус в европейска институция

Снимка: Bloomberg/

От Европейската агенция по отбрана (EDA) потвърдиха за първи случай на заразен с коронавирус сред своите служители, като временно се отменят всички срещи до 13 март за предотвратяване на по-нататъшно разпространение на заразата сред представителите на институцията, съобщава Euractiv.

Мерките се основават на новите насоки, получени от междуинституционалния медицински съвет на Европейския съюз (ЕС), се посочва в писмото на EDA, изпратено до медията.

Заразеният служител се е върнал от пътуване до Италия през миналата седмица, споделя анонимен източник. След завръщането си той е участвал в среща с около 30 служители от други институции на ЕС, продължила приблизително 4 часа. 

Още по темата

В събота (29 февруари), след като се е почувствал зле, той е бил тестван за вируса, като пробата е била положителна.

В момента служител на Европейска служба за външна дейност (ЕСВД) също очаква резултатите от тест, след като здравословното му състояние се е влошило наскоро.

Източникът посочва, че участниците в срещата, на която е присъствал и заразеният с коронавирус служител, впоследствие са участвали и на други събития или са пътували.

Други европейски институции предприеха предпазни мерки, като молят своите служители, които са пътували до рискови райони, да си останат по домовете и да работят дистанционно.

В същото време Европейската централна банка (ЕЦБ) забрани на членовете на своя Изпълнителен съвет и на останалите служители да извършват служебни пътувания, които не са най-важен характер, като в същото време отмени конференциите заради разпространението на коронавируса в Европа.

Действията, предприети от ЕЦБ, са предшествани от призива на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, насочен към централните банки по света и правителствата да се преборят с епидемията. Двете институции преминават към „виртуален формат“ на насрочените през пролетта срещи и дискусии заради опасенията от допълнително усложняване на ситуацията с коронавируса.

Множество компании и институции бяха принудени да предприемат мерки, свързани с рисковете за човешкото здраве.

Всички пътувания на членовете на Изпълнителния съвет на ЕЦБ и служителите на регулатора, които се считат за не толкова важни, са забранени до20 април, когато се очаква ситуацията да бъде преразгледана. Обществените посещения в сградата на ЕЦБ също са забранени до въпросната дата.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Меркел: Страните в ЕС да отговорят подобаващо на германските цели за климата