Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Разочароващите данни за пазара на труда в САЩ оцветиха в червено индексите в Европа

Книжата на Allfunds Group поскъпнаха с 11,6 на сто, с което компанията оглави Stoxx 600, след като представи силен отчет за първото полугодие

Разочароващите данни за пазара на труда в САЩ оцветиха в червено индексите в Европа

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси отчетоха спадове в последната сесия за седмицата на фона на разочароващите данни за пазара на труда в САЩ през август, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 записа спад от 0,56% до 471,95 пункта.

Германският показател DAX се понижи с 59,39 пункта, или с 0,37%, до ниво от 15 781,12 пункта.

Британският индекс FTSE изтри 0,35% от стойността си, смъквайки се до равнище от 7138,91 пункта.

Френският измерител CAC отчете спад от 73,09 пункта, или 1,08%, до 6689,99 пункта.

Икономистите обърнаха внимание на слабите данни за новосъздадените работни места в САЩ през изминалия месец, където темпът се забавя рязко, отчитайки най-малкия ръст от седем месеца насам.

Новосъздадените работни места извън земеделието са нараснали с 235 хил. миналия месец, което е значително под всички прогнози, показаха данни на министерството на труда от петък. В същото време данните за юли бяха ревизирани към повишение до 1,05 млн. работни места. Заетостта в сектора на развлеченията, хотелиерството и ресторантьорството, които отчитаха силни ръстове през последно време, е останала непроменена на фона на разпространението на делта варианта на коронавируса и продължаващите предизвикателства пред наемането на нови служители.

Трейдърите обръщат внимание и на данните за продажбите на дребно в Европейския съюз за юли, като тенденцията е забавяне поради разпространението на делта варианта на коронавируса.

В същото време бизнес активността в еврозоната остава стабилна през август въпреки проблемите с COVID-19. Индексът на мениджърите по поръчките PMI на IHS Markit се понижава до 59 пункта спрямо 15-годишния връх, отчетен през юли – 60,2 пункта.

По отношение на коронавируса Европейската комисия и британският разработчик на COVID ваксина Astra Zeneca постигнаха споразумение относно забавените доставки на ваксини, заради което през април Брюксел предприе съдебни действия. Договорено е Astra Zeneca да достави 60 милиона дози от препарата до края на септември, 75 милиона до края на годината и 65 милиона до края на първото тримесечие на 2022 г.

При индивидуалните акции книжата на финансовата платформа Allfunds Group поскъпнаха с 11,6 на сто, с което компанията оглави Stoxx 600, след като представи силен отчет за първото полугодие. Ocado се озова на дъното на бенчмарка, като акциите ѝ поевтиняха с 4 на сто.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Турция гони посланиците на САЩ и още девет страни