IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RBS повиши дивидента си след двоен ръст на печалбата за 2018 г.

Банката обаче предупреди, че заради Brexit ще ѝ е трудно да постигне целите си за намаляване на разходите

14:57 | 15.02.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската банка Royal Bank of Scotland разкри по-добър от очакваното дивидент за отдавна страдащите ѝ инвеститори, след като печалбата ѝ е скочила повече от два пъти през 2018 г. Кредиторът обаче предупреди, че заради Brexit ще ѝ е трудно да постигне целите си за намаляване на разходите, предава Ройтерс.

Банката, по-голямата част от която е собственост на държавата, обяви годишен дивидент от 3,5 пенса и специален дивидент от 7,5 пенса, с което общите плащания, включително по-ранния междинен дивидент, възлиза на 13 пенса на акция. 

Главният изпълнителен директор на RBS Рос МакЮън обаче предупреди, че банката е изправена пред трудна икономическа среда на фона на „по-високите нива на несигурност, свързани с продължаващите преговори около Brexit”.

Банката заяви, че политическите сътресения означават, че тя трудно ще изпълни целта си да намали разходите до съотношение спрямо доходите от под 50%, както е планирано до 2020 г.

RBS отчете нетна печалба от 1,6 млрд. паунда за годината. Сумата е над очакванията за 1,4 млрд. паунда според предоставени от банката средни оценки на анализатори и над двойно повече от 752 млн. паунда предишната година.

Значителният размер на дивидента следва болезнено десетилетие от огромни разходи за неправомерни действия и за преструктуриране на банката след спасяването ѝ от държавата за 45 млрд. паунда през 2008 г.

Инвеститорите се надяват възвръщаемостта да се увеличи още през следващите години, след като коефициентът на капиталова адекватност на основния капитал – ключов показател за устойчивостта на банката, достигна 16,2%, давайки ѝ пространство за маневри.

Шефовете на RBS обаче предупредиха по-рано, че опасенията за потенциалното въздействие на Brexit върху британската икономика може да ограничи амбициите за по-бързо увеличаване на плащанията.

Банката предупреди още, че икономическите предизвикателства може да означават ръст на лошите заеми, включително от фалити на големи бизнеси.

Въпреки това обезценките по лошите заеми са намалели с 19% до 398 млн. паунда през 2018 г. Банката не е заделила допълнителни провизии в подготовка за Brexit към сумата от 100 млн. паунда, вече подготвени през третото тримесечие.

Втората поредна година на печалба за RBS вероятно ще засили спекулациите, че министерството на финансите ще действа по-бързо, за да продаде акциите си в банката.

Държавата продължава да притежава 62% от банката, макар че правителството на консерваторите извърши две продажби на акции, опитвайки се да я върне в частни ръце.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още