Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Решението на ЕЦБ не успя да осигури положителен импулс на борсите в Европа

Акциите на германската автомобилна група Volkswagen Group поевтиняха с 4,47%, след като концернът разочарова със своя тримесечен отчет

Решението на ЕЦБ не успя да осигури положителен импулс на борсите в Европа

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха редовната търговия без единна посока, докато инвеститорите оценяват решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да запази без промяна паричната си политика и новите икономически данни и корпоративни финансови отчети от региона, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,24% до 475,16 пункта.

Германският показател DAX отчете спад от 0,06% до 15 696,33 пункта.

Френският индекс CAC 40 записа ръст от 0,75% до 6804,22 пункта.

Британският измерител FTSE 100 се понижи с 0,05% до 7249,47 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на новите данни за американската икономика, която нараства само с 2% през третото тримесечие на фона на новите огнища на делта варианта на коронавируса. Отчетеният темп бележи рязко забавяне от силните ръстове по-рано тази година. Брутният вътрешен продукт нарасна с исторически бързия годишен темп от 6,3% през първото тримесечие и 6,7% през второто тримесечие, тъй като вливането на правителствени стимули, масовото рестартиране на бизнесите и нарастващите нива на ваксинацията подхранваха разходите.

Във фокуса на пазарите попаднаха и данните за инфлацията в Испания, която се ускорява до най-високото си ниво от почти три десетилетия. Темпът на инфлацията достига 5,5% през октомври, което е най-високата му стойност от 1992 г. Т.нар. хармонизиран показател също удари 5,5%, което е доста над медианната прогноза за 4,6% на икономисти в проучване на Bloomberg.

Акциите на германската автомобилна група Volkswagen Group поевтиняха с 4,47%, след като концернът разочарова със своя тримесечен отчет. Недостигът на полупроводници помрачи операциите на най-големия автомобилен производител в Европа и втори по големина в света по пазарен дял, като изтри значителна част от производството му. За третото тримесечие Volkswagen отчете оперативна печалба от 2,8 млрд. долара, което представлява годишен спад от 12 на сто. Приходите от продажба се понижават с 4,1% до 56,931 млрд. евро от 59,355 млрд. евро.

Цената на книжата на Stellantis, друг голям автомобилен производител, се понижи с 1,56%, след като стана ясно, че компанията е изгубила около 600 000 превозни средства от производството си заради дефицита на чипове. Приходите на концерна, създаден след сливането между PSA Group и Fiat Chrysler през януари, се свиват до 32,6 млрд. евро спрямо 37,7 млрд. евро преди година.

Акциите на Airbus поскъпнаха с 1,82%, отразявайки решението на производителя на самолети да увеличи целите си за печалбата и паричните потоци за втори път през тази година, след като отчете коригирана печалба преди лихви и данъци за първите девет месеца от годината в размер на 3,4 млрд. евро и приходи от 35,2 млрд. евро.

Основна тема сред инвеститорите беше решението на ЕЦБ да запази паричната си политика без промяна, оставайки сдържана в действията си преди да вземе важното решение през декември дали да сложи край на спешно наложените стимули и да върне политиката в по-нормални рамки.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските борси изпращат седмицата на червено