Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Дефицитът на чипове помрачава представянето на Volkswagen през третото тримесечие

Заради спада при печалбата и продажбите групата понижи насоките си за целогодишните доставки до нивата от 2020 г.

Дефицитът на чипове помрачава представянето на Volkswagen през третото тримесечие

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автомобилен концерн Volkswagen Group намали перспективите си за доставките и продажбите, като предупреди и за съкращения на разходите, след като продължаващият недостиг на полупроводници е засегнал печалбата за третото тримесечие на най-големия производител на превозни средства в Европа, съобщава Ройтерс.

Оперативната печалба на групата през тримесечието се свива с 12% на годишна база до 2,8 млрд. евро, докато маржът на оперативната печалба се понижава до 4,9% от 5,4 на сто преди година.

Печалбата преди лихви и данъци отчита спад от 14,6% до 3,079 млрд. евро от 3,606 млрд. евро за тримесечието през 2020 г.

Продажбите спадат с 29,9% до 1,805 млн. броя от 2,575 млн. броя през същото тримесечие на миналата година. Доставките се свиват с 24,4% до 1,973 млн. броя от 2,612 млн. броя преди година.

През третото тримесечие производството на автомобили отчита спад от 35,1% до 1,586 млн. броя срещу 2,445 млн. броя година по-рано.

Приходите от продажба се понижават с 4,1% до 56,931 млрд. евро от 59,355 млрд. евро.

Нетният паричен поток достига отрицателна стойност от -2,971 млрд. евро спрямо 6,224 млрд. евро преди година.

За първите девет месеца на годината доставките на групата до клиенти нарастват с 6,9% до 6,951 млн. превозни средства спрямо 6,505 млн. автомобила през 2020 г.

Продажбите също отчитат ръст от 2,5% до 6,466 млн. броя срещу 6,311 млн. броя за първите девет месеца на 2020 г.

Производството на групата обаче се свива с 0,1% до 6,098 млн. превозни средства от 6,107 млн. автомобила.

Приходите от продажби за периода януари-септември нарастват с 20 на сто до 186,59 млрд. евро от 155,48 млрд. евро преди година.

Оперативната печалба за деветмесечието достига 14,157 млрд. долара.

„След рекордните данни за първата половина на годината недостигът на полупроводници през третото тримесечие ни показаха напълно ясно, че все още не сме достатъчно устойчиви на колебания в използването на капацитета“, заяви главният финансов директор на групата Арно Антлиц. „Трябва да продължим да работим решително за подобряване на структурата на разходите и производителността във всички области“, добавя той.

Германският концерн се сблъска с редица проблеми през последните месеци. Volkswagen обяви, че ще свие производството в своя основен завод във Волфсбург, Германия, поради продължаващите проблеми около веригите на доставка. Бяха засегнати производствените линии, където се сглобяват модели като Golf, Touran, Tiguan и Seat Tarraco.

Volkswagen беше принуден да спре или ограничи операциите си във Волфсбург няколко пъти тази година поради проблемите с доставките на чипове, които намират широко приложение при съвременните автомобили.

Консултантската компания IHS Markit намали прогнозата си за автомобилното производство за тази година с 6,2% поради проблемите при предлагането.

В момента Volkswagen изгражда три съоръжения за производство на батерии в Азия, Европа и САЩ, за да може да отговори на нарастващото търсене в бъдеще.

Водещият завод за батерии на автомобилния производител в Брунсвик, Германия, е готов да произвежда до 500 000 батерии годишно.

В резултат на свиването на доставките за третото тримесечие Volkswagen сега очаква целогодишните доставки да достигнат нивата от 2020 г., загърбвайки предишните очаквания за годишен ръст.

Групата потвърди целта си за марж на оперативната печалба от 6,0% до 7,5% за 2021 г.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Tesla е напът да влезе на мечи пазар след съобщенията за разследването в САЩ