IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отново изпраща тръбополагащи кораби към базата на "Северен поток 2"

В началото на октомври Москва изтегли от района "Академик Черский", но сега отново изглежда готова да продължи работата по проекта

12:40 | 26.10.20 г.
<p>
	<em>Проектът &quot;Северен поток&quot;. Илюстрация &quot;Газпром&quot;</em></p>

Проектът "Северен поток". Илюстрация "Газпром"

Руският кораб, способен да дострои "Северен поток 2" - "Академик Черский", отново се отправя към германското пристанище Мукран, където е базата на проекта, съобщава руското издание "Коммерсант". По данни на системата за следене на морските съдове Refinitiv Eikon към мястото се придвижват и още два кораба - Finval и "Умка".

Допреди дни трите кораба бяха във водите около Калининград. Finval извършваше проучвания, заедно с кораба "Балтийски изследовател", допълва изданието.

Справка в Marine Traffic показва, че се очаква "Академик Черский" да пристигне в пристанището на остров Рюген на 27 октомври.

На 20 октомври САЩ разшири санкциите за компании, участващи в проекта за изграждането на газопровода. По силата на това решение Вашингтон ще наказва и предоставянето на услуги, стоки и финансиране за модернизацията на морски съдове, които ще работят по "Северен поток 2".

По оценка на проектната компания Nord Stream 2 AG от последните санкции засегнати ще бъдат интересите на 120 компании.

В началото на октомври "Академик Черский" се прибра в Калининград, след като преседя няколко месеца на пристанището Мукран на остров Рюген. 

94% от тръбите за "Северен поток 2" по дъното на Балтийско море вече са положени. Заради американските санкции в края на 2019 година компанията Allseas се отказа да дострои газопровода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още