Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Русия прибира в Калининград кораб, който може да строи "Северен поток" 2

"Академик Черский" е на пристанището Муркан, където е логистичният център на проекта, от 9 май

Русия прибира в Калининград кораб, който може да строи "Северен поток" 2

Трасето на "Северен поток" 2. Графика: "Газпром"

Руски кораб, който може да дострои "Северен поток" 2, е на път към офшорната зона на Калининград, тръгвайки от зона около пристанището Муркан на остров Рюген, сочат данни на Refinitiv Eikon, цитирани от Ройтерс. Преди четири дни плавателният съд е напуснал пристанището и е стоял на рейв в района, където се намира логистичният център на проекта.

Очаква се корабът "Академик Черский" да пристигне в Калининград на 7 октомври. На този етап от "Газпром" отказват коментар относно движението на плавателния съд обратно към Русия, допълва Ройтерс. Той пристигна на остров Рюген на 9 май.

До началото на 2020 година "Академик Черский" беше собственост на "Газпром", но от юли морският съд, който е единственият в Русия, притежаващ система за динамично (без котва) позициониране, вече не е в активите на газовия гигант. По данни на РБК от началото на лятото този кораб е собственост на Самарския топлоенергетически имуществен фонд (СТИФ).

Още по темата
Този фонд също е бил собственост на "Газпром" според отчетите за първото тримесечие на тази година, но в края на юли той вече не присъства там, допълва още изданието.

Има вероятност "Газпром" да се възползва от промени в руското законодателство от април 2019 година и да не обявява данни, които могат да бъдат основа за санкции от Запада. В активите на фонда няма други кораби.Дружеството обаче не е публично и не е длъжно да публикува информация.

94% от тръбите на "Северен поток" 2 вече са положени по дъното на Балтийско море. Строителството беше спряно през декември 2019 година, защото швейцарско-холандският холдинг Allsaes, който беше натоварен с полагането на тръбите, беше заплашен от санкциите на САЩ.

От "Газпром" обаче заявяват, че ще довършат строежа и в момента остава един участък от 120 километра в териториалните води на Дания.

През юли Копенхаген разреши изграждането на тръбопровода, но от съдове с обичайно, закотвящо се позициониране. В Камарата на представителите и в Сената на САЩ пък залагат санкции срещу доставчици на оборудване и застрахователи именно за такива кораби.

 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 20 октомври