IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската „Спутник V“ ще се произвежда и в Италия

Adienne Pharma & Biotech SA подписа споразумение с Руския суверенен фонд за производство на ваксината в обекта си в региона на Милано

12:02 | 09.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Швейцарска биофармацевтична компания ще произвежда руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“ във фабриката си в Италия. Това е първият път, в който руският медикамент ще се прави в Европа.

Базираната в Лугано компания Adienne Pharma & Biotech SA подписа споразумение с Руския суверенен фонд за производство на ваксината в обекта си в региона на Милано, каза основателят и президент Антонио Франческо ди Наро.

Кога ще започне процесът по производство за момента зависи от одобрението на италианските регулатори. По тази причина към момента не могат да бъдат задавани и цели за конкретни обеми, каза още Ди Наро.

Сделката става факт, след като италианският премиер Марио Драги обеща да ускори борбата на Рим с коронавируса на фона на нов ръст на болните. Загиналите в страната са над 100 хил. души.

По-рано този месец Драги бе първият европейски лидер, който забрани износа на ваксини на AstraZeneca, след като компанията значително намали планираните доставки от продукта си за Европейския съюз.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отправи поредна критика в понеделник срещу производителя заради това, че не успява да спази ангажимента си за доставки към Европа.

В момента Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) провежда оценка на „Спутник V“ за съответствие със стандартите на блока за безопасност и качество – първата стъпка към получаване на одобрение за използването на ваксината в ЕС. Медикаментът започна да добива все по-голяма международна популярност, след като престижното медицинско списание Lancet публикува ревизирани резултати за 91,6% ефективност на препарата.

Главният изпълнителен директор на Руския суверенен фонд Кирил Дмитриев каза пред италианската телевизия Rai в неделя, че се водят преговори за начало на производството на „Спутник V“ в Италия до лятото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още