IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на печалбата на Barclays зарадва инвеститорите

Търговското подразделение на банката се е справило по-добре с трудния край на 2018 г. в сравнение с американските си конкуренти

17:20 | 21.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската банка Barclays отчете по-ниска от очакваното печалба от 3,5 млрд. паунда за 2018 г., но въпреки това зарадва инвеститорите. Кредиторът е заделил кеш, за да омекоти удара от загуби заради Brexit, а бизнесът му с търговия е преодолял трудно четвърто тримесечие, съобщава Ройтерс.

Barclays обаче показа признаци на напредък в инвестиционното си банкиране, където печалбата за годината се е увеличила с 15% до 2,6 млрд. паунда, тъй като печалбата на подразделението за търговия с акции е нараснала с 25%.

Акциите на банката поскъпнаха с 4,3% след новината.

Главният изпълнителен директор на Barclays Джес Стейли е оплетен в спор около стратегията на банката с активиста инвеститор Едуард Брамсън, според когото кредиторът трябва да се откаже от скъпия си план да разраства инвестиционното си банкиране и вместо това да се фокусира върху по-малко рискова част от бизнес си.

Резултатите дават муниции и на двете страни в дебата. Стейли може да разчита на възвръщаемостта върху материалните активи от инвестиционното банкиране, която е нараснала от 2% до 7% през 2018 г. - близо до целта от 9% на групата за 2019 г.

Бизнесът на банката за търговия с фиксирана доходност, валути и суровини е преборил волатилните пазари през четвъртото тримесечие по-добре от американските си конкуренти и приходите са намалели само с 6% в сравнение с двуцифрените спадове при Goldman Sachs, Citi и JPMorgan.

За критиците на стратегията на Стейли обаче има сигнали, че други части на кредитора са пострадали, тъй като британското подразделение бележи спад на печалбата си от 3%.

Освен това Barclays отчита 20-процентово понижение на печалбата от корпоративното кредитиране, която тя отдава на ресурси, изместени към бизнеси с по-висока възвръщаемост.

Провизиите на Barclays на стойност 150 млн. паунда заради Brexit следват подобни ходове на HSBC и Royal Bank of Scotland през последните дни.

Barclays заяви, че провизиите отразяват по-лошия от два негативни икономически сценарии, при който ръстът ще се забави до 0,3%, а безработицата ще нарасне до 5,7%.

Банката изплати дивидент от 6,5 пенса на акция и сигнализира намерения да върне още капитал чрез увеличение на дивидента и обратни изкупувания, когато моментът е подходящ.

Общото заплащане на Стейли за 2018 г. възлиза на 3,36 млн. паунда спрямо 3,87 млн. паунда през предишната година и е най-ниското сред шефовете на четирите най-големи британски банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още