IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С нов сегмент Лондонската борса иска да привлича стартъпи

С облекчени разпоредби и ограничаване на борсовата търговия до единични дни LSE иска да открие нов бизнес сегмент след Brexit

14:19 | 17.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Лондонската фондова борса възнамерява да привлече досега нелиствани компании с помощта на нов пазарен сегмент. Планът е насочен към бързоразвиващите се технологични компании, които често се въздържат от листване на борсата поради строгите регулаторни изисквания, съобщи Wall Street Journal през уикенда, позовавайки се на лице, запознато с въпроса.

С облекчени разпоредби и ограничаване на борсовата търговия до единични дни Лондонската фондова борса (London Stock Exchange, LSE) иска да открие нов бизнес сегмент след Brexit. Акциите трябва да се търгуват само в един до пет дни в месеца, тримесечието или в рамките на шест месеца, пише в документа, като се цитират предложенията на LSE до регулаторния орган FCA и Министерството на финансите.

Първоначално LSE и Министерството на финансите на Обединеното кралство не са поискали да коментират темата, а от FCA отказват коментар. Още през декември Великобритания въведе нови правила за листване на фондовата борса с цел да увеличи привлекателността на финансовия център. След излизането на страната от ЕС Лондонската фондова борса е изправена пред засилена конкуренция от страна на фондовите борси на континента.

Планираното разширяване на предлагането очевидно ще бъде насочено към новосъздадени дружества, за които според материала на WSJ традиционните листвания на фондовата борса са пречка. Според статията Лондонската фондова борса има предвид нов тип борса, което ще служи като стъпало към редовната борсова търговия. Това „следва да се разглежда като подобрение на сегашните възможности за дружествата, които искат да набират капитал, без да се въвеждат разпоредби, които да възпрепятстват растежа", съобщава вестникът.

 

 

В България подобна възможност предлага пазарът на растеж на Българска фондова борса (БФБ) – Beam, чиято основната цел е да осигури на малкия и среден бизнес възможност за набиране на капитал при по-облекчени условия в сравнение с регулирания пазар, като в същото време им предостави сходни предимства с тези на публичните компании. Beam се явява и междинно звено по пътя на една компания към същинското листване на Основния пазар на БФБ. 

Лондон се затруднява да привлече млади и бързоразвиващи се компании, а технологичните фирми обикновено избират да се листват в САЩ или Азия. Неотдавнашният бум на дружествата със специална цел за придобиване, или SPAC, до голяма степен се състоя в САЩ. Великобритания преразгледа правилата за листване на акции миналата година в опит да направи Лондон по-привлекателен за технологичните компании и SPAC.

LSE преживява по-дългосрочен спад в броя на компаниите, листвани на нейната борса, като общият им брой спада до 1989 през 2020 г. от 2365 пет години по-рано. Миналата година се наблюдаваше умерен обрат, като броят на листнатите компании се увеличи до 2017.

Съгласно предложението на LSE на дружествата ще бъде разрешено да извършват частни сделки с акции между прозорците за публична търговия. Дружествата също така ще могат да споделят вътрешна информация с основните заинтересовани страни през тези периоди, без да е необходимо да я оповестяват публично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още