IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отхвърлят налагане за задължителна ваксинация при влизане в страната

Вашингтон обаче не даде индикации кога може да се вдигне настоящото вето за влизане в страната на пътници от Европейския съюз

08:44 | 01.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пътници пристигат на летището в Детройт. <em>Снимка: &nbsp;Matthew Hatcher/Bloomberg</em></p>

Пътници пристигат на летището в Детройт. Снимка:  Matthew Hatcher/Bloomberg

Белият дом отхвърли вероятността да изисква сертификат за ваксинация в бъдеще за европейски пътници или граждани на други страни, които искат да посетят САЩ, и избегна да даде индикации кога може да се вдигне настоящото вето за влизане в страната на пътници от Европейския съюз (ЕС), съобщава БГНЕС, позовавайки се на Deustsche Welle.

„Това не е нашето намерение“, заяви говорителката на Белия дом Джен Псаки в отговор на въпрос на журналист дали правителството на САЩ ще изисква посетителите в САЩ, включително тези от ЕС, да покажат доказателство, че са получили ваксина срещу COVID-19, за да влязат в страната. 

ЕС иска от Вашингтон „реципрочност“ от седмици, така че напълно ваксинираните европейски граждани да могат да пътуват до САЩ, точно както позволява на американските граждани да пътуват по обратния път.

Думите на Псаки изглежда предпазват от подобно споразумение и остават несигурни относно това кога САЩ биха могли да решат да премахнат ограниченията, наложени върху влизането на пътници от Шенгенската зона и Великобритания.

По отношение на възможния край на това вето, Псаки отново подчерта, че има "работни групи", които оценяват "кога може да се отвори отново и да се направи безопасно", без да посочва възможна дата за решението си.

Въпреки че ваксинирането започна по-рано в САЩ, отколкото в ЕС, имунизацията се забави през последните седмици сред американците, докато при европейците се ускорява.

Повече от 60% от възрастното население на Европейския съюз вече е получило поне първата доза от ваксината срещу COVID-19, a 41% са получили пълния режим. От своя страна в САЩ 66% от възрастните вече са получили първа доза, а 57% вече са получили пълна ваксинация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още