Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Секторът на услугите подхрани инфлацията в ЕС през януари

Инфлацията в Полша се повишава до ниво от 3,6%, показват данните на Евростат

Секторът на услугите подхрани инфлацията в ЕС през януари

Снимка: Архив Ройтерс

В първия месец на година инфлацията в ЕС и еврозоната тръгна нагоре, подкрепена от сектора на услугите, както и от повишаването на цените на хранителните продукти. По данни на Евростат през януари годишната инфлация в ЕС достига 1,2% спрямо 0,3% през декември. През януари 2020 година обаче годишната инфлация в общността достигаше ниво от 1,7 на сто.

В еврозоната през януари е регистрирана инфлация в размер на 0,9%, спрямо дефлация от 0,3 на сто месец по-рано. Данните са в съзвучие с експресните изчисления на Евростат в началото на месеца.

Най-високо е нивото на инфлацията в Полша - 3,6%, след 3,4% през декември. Високо е нивото още и в Унгария (2,6%) и Чехия (2,2%). На обратния полюс е Гърция, където индексът достига до -2,4%. Дефлация има още и в Словения (-0,9%), както и в Кипър (-0,8%).

Евростат отчита дефлация и в България - в рамките на 0,4 на сто.

Източник: Евростат

Спрямо декември 2020 година индексът на потребителските цени се повишава в три държави, остава без промяна в шест и в останалите отчита намаление.

Цените на енергийните продукти продължават да подтискат ръста на инфлацията, показва още статистиката. Тенденцията през последните месеци обаче е за плавно повишение.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Австрия прави милиони тестове, за да се избегне трета Covid вълна