IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Северен поток 2" изгуби битката в Германия за Третия енергиен пакет

"Газпром" се опита да получи изключение от европейските правила, каквото има за "Северен поток 1"

15:10 | 25.08.21 г. 33
<p>
	<em>Трасето на проекта &quot;Северен поток&quot; по дъното на балтийско море. Графика: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Трасето на проекта "Северен поток" по дъното на балтийско море. Графика: "Газпром"

Газопроводът "Северен поток 2" все пак ще трябва да се съобрази с европейските правила и Третия енергиен пакет. Компанията загуби делото в германски съд, с което искаше да избегне изискването операторът на газопреносното съоръжение и доставчикът на суровината да не могат да бъдат едно и също юридическо лице.

Отсъждането означава, че "Газпром" може да търпи глоби, ако не се съобрази с правилата, но то не се отнася до изграждането на "Северен поток 2", допълва Bloomberg.

Спорният газопровод, който раздели ЕС и постави под риск отношенията между Германия и САЩ, е на финалната права на своята реализация. След дълги спорове Берлин и Вашингтон се разбраха и дори се очаква, че газ по първата тръба на проекта може да потече през октомври.

Реално решението на съда означава, че "Газпром" трябва да преструктурира компанията Nord Stream 2 AG, която управлява проекта, и да раздели собствеността, а това може да отнеме време. Компанията трябва да получи лиценз за независим оператор на газопреносна мрежа според европейските правила. "Газпром" не трябва да продава собствеността, а просто да отстъпи контрола върху съоръжението.

Газовият гигант можеше да използва възможността за изключение от правилата, но Газовата директива предвижда това само за съоръжения, изградени преди 23 май 2019 г. Руският гигант оспорва това изискване с коментар, че строителните работи са започнали преди промяната в регламента и това ги поставя в дискриминационно положение спрямо техни конкуренти на пазара.

"Газпром" има решение за изключение от Третия енергиен пакет за либерализацията на пазара за "Северен поток 1".

Съдебното решение вече се отрази върху търговията с газ в Европа - цените се повишиха с 2,5% до 45,98 евро за мегаватчас в Амстердам.

Пазарите следят всяка стъпка около "Северен поток 2" на фона на полупразните газохранилища в Европа и заявката на "Газпром", че до края на годината може да достави поне 5,6 млрд. куб. метра природен газ, тоест около 10% от общия капацитет на проекта, за Европа през газопровода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

33
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
"Дюселдорфските сАдии" ...и за вечерен даскал не ставаш, неграмотно комплексирано създание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ти си публичен клоун, а не личност. Остана ти само Клубът на инвеститора да сееш воня, но след като беше пубшично наритан и там, забелязвам, че си минал на програма "подмазване и угодничене" последно време. Дребен застраховкопродавач и вечерно даскалче за някой лев допълнително, обществена личност било. Явно липсата на внимание от другия пол има тежки последствия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Аз поне съм публична личност и не се крия. А ти кой си бе, жалък пациент на някоя затънтена психиатрия? За твое сведение и на останалите п0миярчета по-долу, след решението на дюселдорфският съд отхвърча до 560 долара !!! Газпром БЛАГОДАРИ на дюселдорфските садии !!! Печели все повече пари, при това без да увеличава обемът на доставките !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Нещастен дриплю е този, който те е сътворил, мизерно човече застраховкопродавач с жалка визия и комплексирано до пръсване самотно същество. Виж се бе: https://***.facebook.com/dimitar.nekov.9 А тая снимка от публичния ти ФБ профил печели първо място! https://postimg.cc/nCbnDWSP
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Хахахах - нещастен дриплю - тия закони ще им излязат на еврогeйтаците през носът още след 4-5 месеца. Мене не ме мисли - *** - средната покупна цена на моите АДР-чета е около 4 еврака, и всяка година прибирам о един сосен дивидент !!! А колко точно сосен ще е догодина - малееей - не ми се мисли - хахахах - при 500 кинта цена на синьото !!! А на тебе ще остане само да квичиш отстрани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Искаш ли вярно Путин да врътне кранчето, а - пърчо? Май много мразиш Европа, а? ЕС просто НЕ МОЖЕ без руски газ !!! Преди зимата не можеше без - сега вече ЦЕЛОГОДИШНО не може без !!! Ама то който от много акъл си е спрял въглищата и атомчетата - това го чака !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Пияндeнце - на зима Германия като остане на тъмно, ще видим кой е за бой и кой не е !!! Вместо СП 2 да работи на пълен капацитет и Газпром да продава на Европа газ по 200 $, сега ще работи на 50% и Газпром ще продава газчица по 500 $ - и то в най-добрия случай !!! От какъв бой разбират руснаците, бе? Що не ходиш да се пробваш? Германия ли ще ги спука от бой - и как - като доброволно си унищожи икономиката ли? Ти вече до такава степен си деградирал от алкохол и злоба, че не можеш да проумееш очевадната и за дете истина - че Германия (а и половин Европа) е зависима от Газпром, а не обратното !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 3
Hahoto2
преди 2 години
Ах, някакъв фон-гал.фон ще ми държи сметка дека да одим. Изпълзял от керпича не дедо и го раздава "Пази боже сляпо да прогледа!" Много си елементарен цървулане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ауу, църкат, църкат русо.филистичните поконници. Така е, ушaнки, в ЕС има закони и се спазват. А вие си църкайте миши напеви отстрани. А оня с акциите в газпромчето - я скажи за последните 12 години колко си спечелил, че акцийките са поевтинели за тоя период в Евро някакви си 5 пъти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 2 години
Хахаха . . . Хорът на момчетата Злобойка пак има спявка . . . :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още