IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ш. Мишел: ЕС е готов да засили икономическото сътрудничество с Турция

Зачитането на основните права и върховенството на закона в Анкара са от решаващо значение, подчертават лидерите на блока

21:02 | 06.04.21 г. 1
<p>
	Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел. Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ЕС е готов да предложи конкретен дневен ред за засилване на икономическото сътрудничество с Турция, предава Анадолската агенция. Той посочва, че стартегическият интерес на ЕС е сигурност и стабилност в Източното Средиземноморие и взаимноизгодни и позитивни отношения с Турция.

Мишел е заявил това не пресконференция в Анкара заедно с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след срещата им с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предава БТА.

Фон дер Лайен изтъква, че на срещата с Ердоган са обсъдили сфери на сътрудничество, които ще бъдат изгодни и за двете страни.

Тя подчертава, че е необходимо развитие на икономическите отношения и каза, че Турция е ценен партньор с жизненоважно значение в митническия съюз. Фон дер Лайен добавя, че с цел засилване на търговията Турция и ЕС ще работят за актуализация на митническия съюз, като обсъдят съществуващите трудности в прилагането му.

Председателката на ЕК казва още, че ще се търсят и пътища за още по-голямо засилване на сътрудничеството с държавния и частния сектор, като фокусът ще бъде поставен върху зеления и цифров преход.

Урсула фон дер Лайен обаче коментира, че ЕС е "дълбоко притеснена" от решението на Турция да се оттегли от конвенция за борба с насилието (Истанбулската конвенция). Тя предупреждава Анкара, че "въпросите относно правата на човека не подлежат на договаряне", съобщава Deutsche Welle.

"Зачитането на основните права и върховенството на закона са от решаващо значение за ЕС. Това трябва да бъде неразделна част от нашите отношения. Турция трябва да зачита международните права и стандарти за правата на човека", коментира председателят на ЕК пред журналисти след срещата.

Брюксел се стреми да запази миграционния пакт с Турция, който предвижда задържането на бежанци на нейна територия. Вероятно цената за това ще са повече пари, които да се отпуснат на Анкара за бежанците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 3 години
Прекрасно Може да бъде засилено и сътрудничеството във воената област и Турция да стане част от гръбнака на бъдещата Европейска армия и сигурен щит срещу незаконната емиграция Турция ще става все по модерна и европейска държава Със или без Ердоган
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още