IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шотландия ще може да емитира свои облигации

Според британското правителство обаче цената на финансирането от дълговите пазари няма да е рентабилна за местното правителство

11:13 | 19.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Шотландия ще може да емитира свои облигации

Британското правителство даде на Шотландия правомощия да емитира свои собствени облигации, но предупреди, че цената на заемното финансиране няма да бъде рентабилна, съобщава CNBC.

Според британското финансово министерство Шотландия ще може да набере до 2,2 млрд. паунда от дълговите пазари. Същата сума регионът може да вземе и чрез заем за капиталови инвестиции чрез националния заемен фонд на Великобритания, посочват от Лондон.

Съобщението идва в момент, в който се засилва дебатът за отделянето на Шотландия. Решение за обявяване на независимост от Обединеното кралство ще се вземе на референдум, който ще се състои на 18 септември.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън е категоричен, че иска да се запази съюзът между Англия и Шотландия. Наскоро той призова шотландците да отхвърлят идеята за независимост на предстоящия референдум и да останат в Обединеното кралство.

Същевременно британският финансов министър Джордж Осбърн предупреди Шотландия, че ще трябва да се откаже от паунда, ако обяви независимост.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе-Мануел Барозу на свой ред предупреди шотландците, че ще им бъде „изключително трудно, ако не и невъзможно“ да влязат в Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още