IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се качи ли Easyjet в Air Berlin?

Нискотарифният превозвач може да се окаже спасение за изпитващата затруднения втора по големина германска авиокомпания

21:10 | 21.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Втората по големина германска авиокомпания Air Berlin от години изпитва хроничен недостиг на свеж капитал. По данни на берлинския таблоид Berliner Zeitung (B.Z.) изпълнителният директор на компанията Щефан Пихлер очаква нова висока загуба за фискалната 2015 г. Утежняващо обстоятелство е, че арабският съсобственик Etihad не може да придобие повече дялове от германския превозвач заради правни ограничения. 

Сега обаче според B.Z. напът е спасение. То може да дойде от британския нискотарифен превозвач Easyjet. По данни на вестника преди няколко седмици е имало преговори между мениджъри на двете компании в Лондон.

Air Berlin предпочита по-специално участие на Easyjet в собствените си доходоносни маршрути до Испания, включително т.нар Mallorca-Shuttle, съобщава вестникът, като се позовава на източници, запознати с преговорите. Въпреки това и Easyjet може да се възползва от такава сделка. Британците все още изостават от своя сериозен конкурент - ирландската нискобюджетна авиокомпания Ryanair.

А с помощта на подобен договор с Air Berlin британската Easyjet би могла не само да спечели пазарни дялове, но и да сключи някакво споразумение за сътрудничество с Etihad. Конкретни данни за цени и инвестиции не се споменават.

Припомняме, че в края на миналия месец мениджърите и пилотите на Air Berlin се съгласиха на орязване на заплатите, докато германската авиокомпания се опитва да намали разходите си в рамките на нова програма за преструктуриране. Компанията разкри, че около 80 мениджъри ще получат по-ниски възнаграждения. Заплащането им ще бъде намалено с 5 до 10%, като и пилотите ще се включат в новия опит за икономии на компанията.

Повече по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още