IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Air Berlin отмени поръчка за 33 самолета Boeing на стойност 5 млрд. долара

Решението на германския превозвач няма да изисква каквито и да е компенсаторни плащания към американския производител

14:21 | 27.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Air Berlin отмени поръчка за 33 самолета Boeing на стойност 5 млрд. долара

Air Berlin отмени поръчка за 33 самолета Boeing на обща стойност до 5 млрд. долара по каталожни цени в момент, когато продажбите на американския гигант отчитат сериозен бум.

Германският превозвач посочи в изявление в петък, че ходът няма да изисква каквито и да е компенсаторни плащания към производителя. Анулирането на сделката включва 15 самолета 787 Dreamliners и 18 самолета с единична пътека от модела Boeing 737.

Авиокомпанията съобщи още, че ще "адаптира съществуващата флотилия за своите нужди, въпреки по-малкия брой самолети от първоначално предвиденото".

Air Berlin се бори в продължение на години да постигне устойчива рентабилност. Опитите на германския превозвач дадоха резултат през второто тримесечие, като съкращаването на разходите доведе до първите позитивни резултати.

Авиокомпанията бе подпомогната от Etihad Airways, която ѝ предостави стотици милиони долари под формата на облигации и кредити В замяна Etihad вече има дял от 29,2% в Air Berlin, като част от стратегията на базирания в Абу Даби превозвач за инвестиране и реконструкция на замиращи авиокомпании по целия свят.

Това не е първият случай, когато германската компания променя първоначалните си планове за покупка на летателни апарати. През 2010 г. Air Berlin отменени закупуването на 10 от първоначално поръчаните 25 самолета 787 Dreamliners, ограничавайки плановете си за растеж.

Говорител на Boeing заяви в петък: "Тъй като нашите клиенти работят в динамична среда, общите нужди на техните флотилии се развиват и променят. Целта ни е да подкрепяме техните нужди и да се адаптираме, ако е необходимо".

От началото на 2014 г. Boeing си е осигурил 1 013 нови поръчки. Това е третата поредна година, в която поръчките за самолетите на Boeing надхвърлиха 1 000. През 2013 г. бе отчетен абсолютният досега рекорд от 1 355 поръчани самолета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още