IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведският премиер Льовен подаде оставка

Страната най-вероятно се насочва към първия си предсрочен вот от 1958 г. насам

11:55 | 28.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Седмица след като министър-председателят на Швеция Стефан Льовен загуби вота на недоверие в парламента, 63-годишният социалдемократ подаде оставка на своето правителство на малцинството, а най-голямата скандинавска икономика изпада в политически хаос.

След като Льовен прецени да подаде оставка, председателят на парламента трябва да намери нов премиер, който да обедини партиите зад себе си, или да свика нови избори. Това би  бил  първият предсрочен вот в страната от 1958 г. 

Льовен имаше срок до полунощ, за да се опита да набере нова подкрепа в парламента за своя кабинет, но явно не е успял да стори това. Кризата беше предизвикана от предложените промени на пазара на жилища в Швеция. Льовен, социалдемократ, който оглавява крехка малцинствена коалиция след неубедителните избори през 2018 г., се съгласи да дерегулира новопостроените апартаменти, за да успокои десноцентристките депутати. Това разгневи левицата, която заяви, че той е преминал ключова граница.

Свалянето на Льовен е поредният знак, че шведската политика е коренно променена след възхода на антиимиграционната партия на шведски демократи. Партията контролира малко под една пета от местата в парламента на страната. Тази реалност накара партиите да се съгласят да обмислят да работят с шведските демократи, някога считани за твърде ксенофобски, за да бъдат приети от водещите политици.

Политическата нестабилност на Швеция все още не се е разляла върху икономиката, според Йохана Янсон от Bloomberg Economics. "Доверието в икономическите перспективи на Швеция е по-силно от доверието в правителството," казва тя.

„Очакваме възстановяването да продължи, тъй като пандемията облекчава хватката си върху шведските пазари за износ“, допълва Янсон. „Слабото управление е по-голям риск в дългосрочен план, като потиска перспективите за структурна реформа на пазара на жилища и на труда“, заключава тя.

Льовен, бивш синдикален лидер и заварчик, прекара последните две години и половина в коалиция, която изглеждаше нестабилна от самото начало. Неговите социалдемократи управляваха заедно със Зелените и можеха да останат на власт, стига да получат подкрепата на Лявата партия, Централната партия и Либералите.

Премиерът оцеля след привидно неразрешими конфликти и излезе победител в предишни вотове в парламента. Отстраняването му от длъжност сега поставя началото на несигурно политическо бъдеще в Швеция. Ако страната проведе предсрочни избори, следващото правителство едва ли ще е по-стабилно.

Даниел Бергвал, икономист в SEB, припомня, че съставянето на кабинет след последните избори е отнело 4 месеца. Съставянето на ново правителство няма да е по-лесно, защото изборите пак няма да излъчат категоричен победител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още