IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните корпоративни резултати доведоха до ръст на повечето европейски индекси

Акциите на Societe Generale се повишиха 5,7% при днешната търговия, а книжата на Barclays се търгуваха с 1,3% по-високо

20:10 | 01.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Основните индекси на повечето водещи европейски фондови борси се повишиха в края на днешната сесия, след като силните корпоративни резултати допринесоха да бъде обърната низходящата тенденция в по-ранната търговия, съобщава CNBC.

Изключение направи фондовият пазар в Лондон. Bank of England остави днес без промяна водещата си лихва на ниво 0,75 на сто. Институцията обаче предупреди, че несигурността около Brexit се засилва и оказва все по-голям натиск върху британската икономика само три месеца преди крайната дата за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Паундът се понижи с още 0,5% спрямо долара

Парижкият САС 40 прибави 0,70 на сто до 5557,41 пункта.

бб бб

Франкфуртският DAX се повиши с 0,53 на сто и приключи търговията на ниво 12 253,15 пункта. 
В Лондон индексът FTSE-100 се понижи с 0,03 на сто до 7584,87 пункта в края на сесията. Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 затвори с 0,41% повишение, но британският индекс FTSE загуби 0.07% от стойността си.

Британската компания за иновативни медицински технологии Convatec повиши стойността на акциите си с 17,9%.
Акциите на Societe Generale се повишиха 5,7% при днешната търговия, след като банката отчете нетен доход за второто тримесечие от 1,05 милиарда евро, надминавайки очакванията на анализаторите, при 1,2 милиарда евро за същото тримесечие миналата година.

Британската банка Barclays също надмина очакванията на анализаторите, като отчете нетна печалба за второто тримесечие от 1,03 милиарда британски лири. Акциите на Barclays се търгуваха с 1,3% по-високо.

ING Groep, най-голямата холандска банка, предупреди в четвъртък, че ниските лихви ще окажат натиск върху бъдещите приходи. От кредитната институция обявиха печалба за второто тримесечие на годината в размер на 1,4 млрд. евро, което бе повече от очакваното. Акциите на банката обаче се понижиха с 2,3% по време на днешната търговия.

Печалбите от второто тримесечие на Royal Dutch Shell паднаха до 30-месечно дъно заради по-ниските цени на петрола и природния газ. Акциите на компанията се сринаха с 4,9%.
Пазарите реагираха на новината от вчера, че Федералният резерв на САЩ понижи своята основна лихва с 25 базисни пункта, като банкерите подчертаха, че това не е мярка срещу проблеми с икономиката, а за да избегнат бъдещи такива. 

Дългоочакваното решение на Фед обаче разочарова всички. Трейдърите бяха разочаровани, че Пауъл не обещава повече намаления и позволи на Dow Jones да се срине рязко. Критиците на политиката за облекчаване, от друга страна, се опасяват, че централните банкери неизбежно ще пропилеят барута, от който ще имат нужда при рецесия - двама членове на ориентирания към консенсуса комитет на Фед са гласували против по-ниски лихви. И нека не забравяме американският президент, който заяви в Twitter: „Както обикновено, Пауъл ни остави в беда“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Мидичката ми-и-и-и :(((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още