IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпият петрол изстреля печалбата на Total за тримесечието с 44% нагоре

Компанията е финализирала договора за Engie LNG, става ясно от очета за второто тримесечие на 2018 г.

13:48 | 26.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Печалбата на френския петролен гигант Total се повиши с 44% до 3,55 млрд. евро през второто тримесечие на 2018 година. За първите шест месеца компанията е спечелила 6,4 млрд. евро, което представлява ръст от 28 на сто.

Това е видно от отчета, публикуван на сайта на Total. Ръководството обяснява тези резултати с поскъпването на петрола. Средната цена на суровината през второто тримесечие вече е 74 долара за барел, е записано в отчета.

През второто тримесечие производството се повишава с 8,7% до 2,7 млн. барела петролен еквивалент на ден, благодарение на сделката с Maersk Oil и развитието на нови проекти, сред които и терминалът за втечнен газ "Ямал" и находището Zinia 2 в Ангола.

На 13 юли 2018 година Total е финализирала покупката на Engie LNG и по тази начин се превръща във втората по големина компания в сектора на втечнения газ в световен мащаб. Френският гигант е разширил и партньорството си с "Новатек" по проект за втечнен газ в Русия.

На базата на новите проекти от Total очакват повишаване на производството със 7% през 2018 година. През април прогнозата беше за ръст от 6 на сто.

През есента на 2016 година във своя регулярен финансов отчет Total съобщи за находка на петрол в блока "Хан Аспарух" в Черно море. Оттогава обаче компанията, която е част от консорциума, извършват проучванията в блока, не е давала повече подробности по работата.

По-рано тази година консорциумът поиска удължаване на срока за проучванията, което е обнадеждаващ сигнал за перспективите на блока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още