Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Словашкото здравно министерство още има притеснения за "Спутник V"

Министерството има съмнения, че ваксината, която са получили, е различна от тази, чиито параметри бяха публикувани в сп. The Lancet

Словашкото здравно министерство още има притеснения за "Спутник V"

Снимка: Bloomberg LP

Здравното министерство на Словакия още не дава старта на ваксинацията с руската ваксина "Спутник V", съобщава европейското издание Polittico. Институцията изказа съмнения, че ваксината, която са получили, е различна от тази, чиито параметри бяха публикувани в сп. The Lancet.

По тази причина и Словакия даде за анализ ваксината в унгарска сертифицирана лаборатория, която от своя страна посочи, че няма проблеми с препарата. Според словашкото здравно министерство обаче няма достатъчно информация, за да може да започне ваксинирането с руската ваксина.

Финансовият министър Игор Матович, който доскоро беше премиер на страната, обаче заяви, че ваксината ще започне да се прилага до дни.

Още по темата

Игор Матович загуби поста си именно заради скандалните покупки на "Спутник V" преди няколко месеца. Той поръча 2 млн. дози от руската ваксина, но без да получи одобрението от своите коалиционни партньори. По тази причина Матович загуби поста си и беше заменен от Едуард Хегер, който дотогава беше финансов министър.

Сега Матович коментира във Facebook, че резултатите от проверката на доставените количества от "Спутник V" са "отлични" и след забавяне от три месеца ваксинирането вече може да започне.

Здравният министър на страната Владимир Ленгварски обаче не е толкова възторжен. Според него всички анализи на препарата трябва да бъдат завършени, включително и тези, които ще извърши Русия. Руският производител поиска 600 дози от пратката, които да бъдат проверени в местни лаборатории.

Очаква се оценката на ваксината да бъде готова до края на май.

В интервю за Politico Едуард Хегер коментира преди седмици, че Словакия действително се нуждае от руската ваксина - много хора в страната отказват да бъдат ваксинирани срещу коронавируса с друг препарат. През целия си живот част от словаците са получавали руски ваксини и сега не искат да сложат друг препарат, обясни той.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европа удължава подкрепата за компаниите и увеличава дълговото бреме