IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Societe Generale утрои печалбата си през 2013 г.

За това са допринесли банкирането на дребно, корпоративното банкиране и по-високите приходи от Русия за сметка на инвестиционните дейности

10:15 | 12.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Societe Generale утрои печалбата си през 2013 г.

Въпреки че финансовите резултати за 2013 г. на френската банкова група Societe Generale са три пъти по-високи в сравнение с миналата година, те не успяха да оправдаят пазарните очаквания, пише CNBC.

Нетната печалба за миналата година възлезе на 2,16 млрд. евро, докато през 2012 г. положителният финансов резултат бе 790 млн. долара. Консенсусната прогноза на анкетираните от Ройтерс анализатори обаче бе за 2,25 млрд. евро.

Доброто представяне на френското поделение за банкиране на дребно, по-високите приходи от дейностите на банката в Русия и задоволителните резултати на корпоративното банкиране са допринесли за покачването на печалбата, изтъкват от френския кредитор.

Един от отделите на инвестиционното банкиране, който не успя да повтори представянето си от предишните години бе този за търговия с финансови инструменти с фиксиран доход. През 2012 г. приходите се увеличиха заради ултра хлабавите парични политики на централните банки по света. Въпреки това обаче през 2013 г. заради сваляне на темпото на количествените улеснения инвеститорите изоставиха финансовите инструменти с фиксиран доход, защото цената на облигациите постепенно спадаше през годината.

Приходите на Societe Generale от търговията й с финансови инструменти с фиксиран доход, валута и суровини са спаднали с 18,9% на годишна база. Резултатите обаче бяха определиха като „гъвкави“, имайки предвид силното представяне на отдела през 2012 г.

Приходите в поделението й за инвестиционно банкиране като цяло нарастват с 14% спрямо 2012 г. Това се дължи на търговията с акции. Приходите на цялата група възлизат на 22,8 млрд. евро. Цифрите отново се разминаха с очакванията на анализаторите за 23,07 млрд. евро, въпреки че приходите скачат с 4,3% спрямо 2012 г.

Възвръщаемостта на капитала на френската банка за 2013 г. е 8,4%, а съотношението на капитала от първи ред по критериите на Базел III е 10%. Кредиторът най-вероятно ще изплати и дивидент от 1 евро на акция.

Намерението на Европейската комисия да забрани на най-големите банки в Европейския съюз да търгуват за собствена сметка ще отшуми след тазгодишните проверки на състоянието на банковия сектор, които ще покажат, че той се намира в добра форма, смята главният изпълнителен директор на Societe Generale Фредерик Удеа, цитиран от Ройтерс.

Според него с оглед на наближаващите избори през май сегашните европейските лидери няма да имат време да обсъждат предложените забрани. Удеа каза, че търговията на банките със собствени средства е залегнала в законодателството на Германия и Франция. Според него търговията с финансови инструменти ще продължи да заема по-малка част от дейността на банките.

Удеа е предпазлив и по отношение на въвеждането на данък върху финансовите трансакции в еврозоната. Той не е притеснен от вълненията на развиващите се пазари. Като цяло Societe Generale остава с положителни нагласи за перспективите пред тези държави в дългосрочен план.

„Позиционирани сме добре днес, за да можем да отговорим на новите предизвикателства и възможности утре", сподели пред CNBC заместник изпълнителният директор Северин Кабане.

Societe Generale прогнозира слабо възстановяване в еврозоната през 2014 и 2015 г. Очакванията на експертите на банката за икономическия растеж на Франция е той да се ускори от 0,6% през 2014 г. до 1,2% през следващата година.

След края на борсовата сесия в Париж вчера и преди началото на днешната акциите на Societe Generale поскъпват с 0,77% до 44,26 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още