Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Справедлива ли е минималната работна заплата в България

Където има работещ социален диалог, е добре социалните партньори да определят работните заплати, коментира д-р Милена Ангелова, вицепрезидент на ЕИСК и главен секретар на АИКБ

гледано: 1648   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа


Работните заплати, право на сдружаване и стачка, пазарът на труда, определяне на равнището на възнаграждения съгласно Договора за създаване и функциониране на Европейския съюз (ЕС), са прерогативи на страните членки, а не на Европейската комисия. Това мнение, по повод планираните социални инициативи на Европейската комисия за 2020 г., в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изрази д-р Милена Ангелова, вицепрезидент на Европейския икономически и социален комитет и главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).
Още по темата

Как се определя дали една минимална работна заплата е справедлива?

"Има широк кръг от фактори и индикатори, които Европейската комисия е сложила в този документ. България е на челните места с висока минимална работна заплата, тоест тя е справедлива", смята тя.

"Има препоръка в България да не се определя административно работната заплата. Страните, в които няма минимална работна заплата, безработицата е 1,4 пъти по-малка. Равнището на доходите 1,6 пъти по-високо - например, в държави като Швеция, Австрия, даде пример д-р Ангелова. – Тези страни реагираха спрямо предложението на Комисията да се намеси в социалното договаряне. Където има работещ социален диалог, е добре социалните партньори да определят работните заплати."

Още по темата

Тя напомни, че Европейската комисия прие т. нар. "таксономия", която от тук нататък ще ръководи достъпа до финансови средства както от банки, така и на капиталовите пазари.

“Тя е доста рестриктивна и не отчита спецификите на регион като нашия. От нея ще пострадат всички сектори, които не са климатично неутрални. Трябва да поискаме ясна пътна карта така, че енергетиката да не пострада силно", коментира д-р Ангелова.

По повод европейската стратегия за равенство между половете и задължителните мерки за прозрачност при заплащането тя подчерта, че разликата в заплащането между жени и мъже все още е 16%.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
1
 
6
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
На всички путюфили, на които не им харесва минималната заплата в България, са свободни да напуснат и да идат в Расийка, там е 330 лв.
0
 
11
 
5
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Контра въпрос - справедлива ли е "голямата" работна заплата у нас? Един квалифициран програмист получава около 4 000 лева, което е 2000 евро, което е под минималната заплата в Люксембург и малко над минималната заплата в Германия.
Като шеф на програмисти мога да кажа - много им е на тези пусти програмисти! Не повече от 1000 -1200 лв. И това им е много! Ама не щат да работят за толкова и аз ща не ща трябва да им плащам тези ужасни заплати! Никаква справедливост! :))))))
3
 
7
 
4
panther до: Бидонойл
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Половината работещи в България работят на минимална заплата, или под нея.
4
 
6
 
3
Бидонойл до: xapoznai
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Минималната заплата е въведена за да осигури минимална защита на работника, а не за да му покрие всичките нужди. Никой не очаква, че човек ще трябва да работи на минимална заплата продължително време или за цял живот, освен ако не е супер некомпетентен.
2
 
2
 
2
преди 2 месеца
Много зависи от това каква заплата получаваш.

Още от Европа
ЕС поиска от застрахователните компании да спрат дивидентите и бонусите