IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Справедлива ли е минималната работна заплата в България

Където има работещ социален диалог, е добре социалните партньори да определят работните заплати, коментира д-р Милена Ангелова, вицепрезидент на ЕИСК и главен секретар на АИКБ

16:14 | 16.01.20 г. 6
Справедлива ли е минималната работна заплата в България



Работните заплати, право на сдружаване и стачка, пазарът на труда, определяне на равнището на възнаграждения съгласно Договора за създаване и функциониране на Европейския съюз (ЕС), са прерогативи на страните членки, а не на Европейската комисия. Това мнение, по повод планираните социални инициативи на Европейската комисия за 2020 г., в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изрази д-р Милена Ангелова, вицепрезидент на Европейския икономически и социален комитет и главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Как се определя дали една минимална работна заплата е справедлива?

"Има широк кръг от фактори и индикатори, които Европейската комисия е сложила в този документ. България е на челните места с висока минимална работна заплата, тоест тя е справедлива", смята тя.

"Има препоръка в България да не се определя административно работната заплата. Страните, в които няма минимална работна заплата, безработицата е 1,4 пъти по-малка. Равнището на доходите 1,6 пъти по-високо - например, в държави като Швеция, Австрия, даде пример д-р Ангелова. – Тези страни реагираха спрямо предложението на Комисията да се намеси в социалното договаряне. Където има работещ социален диалог, е добре социалните партньори да определят работните заплати."

Тя напомни, че Европейската комисия прие т. нар. "таксономия", която от тук нататък ще ръководи достъпа до финансови средства както от банки, така и на капиталовите пазари.

“Тя е доста рестриктивна и не отчита спецификите на регион като нашия. От нея ще пострадат всички сектори, които не са климатично неутрални. Трябва да поискаме ясна пътна карта така, че енергетиката да не пострада силно", коментира д-р Ангелова.

По повод европейската стратегия за равенство между половете и задължителните мерки за прозрачност при заплащането тя подчерта, че разликата в заплащането между жени и мъже все още е 16%.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
На всички путюфили, на които не им харесва минималната заплата в България, са свободни да напуснат и да идат в Расийка, там е 330 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
V.At.
преди 4 години
Контра въпрос - справедлива ли е "голямата" работна заплата у нас? Един квалифициран програмист получава около 4 000 лева, което е 2000 евро, което е под минималната заплата в Люксембург и малко над минималната заплата в Германия.Като шеф на програмисти мога да кажа - много им е на тези пусти програмисти! Не повече от 1000 -1200 лв. И това им е много! Ама не щат да работят за толкова и аз ща не ща трябва да им плащам тези ужасни заплати! Никаква справедливост! :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
panther
преди 4 години
Половината работещи в България работят на минимална заплата, или под нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
Минималната заплата е въведена за да осигури минимална защита на работника, а не за да му покрие всичките нужди. Никой не очаква, че човек ще трябва да работи на минимална заплата продължително време или за цял живот, освен ако не е супер некомпетентен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 4 години
Много зависи от това каква заплата получаваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
xapoznai
преди 4 години
Естествено че е справедлива - това са 470 лева чисти пари след данъци!!!По 15 лева дневно - ако искаш яж, ако искаш пий, ако искаш сметки плащай... Е стигат само за едното ама пълно щастие няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още