IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка повиши рязко прогнозата си за растежа на българската икономика

Според нов доклад икономиката на страната се подобрява, макар да остават предизвикателства около конвергенцията с ЕС и демографските промени

12:48 | 19.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Световната банка рязко повиши прогнозата си за ръста на икономиката на България през 2017 г. до 3,8% в последния си доклад за икономиките на Европа и Централна Азия, публикуван в четвъртък. За сравнение, в предишния доклад от май оценката бе за ръст на брутния вътрешен продукт от 3,0%, като възходящата актуализация се дължи на стабилното вътрешно търсене.

За 2018 г. Световната банка очаква растежът да се ускори леко до 3,9%, като тенденцията ще продължи и през следващата година, когато разширяването на икономиката ще достигне 4%.

Според доклада потреблението на домакинствата ще продължи да расте на фона на подобренията на пазара на труда и кредитните условия. Инвестициите също се очаква да останат силни както през втората половина на годината, така и в средносрочен план. Ръстът на износа през 2018 г. ще продължи да е стабилен, макар че се очаква известно забавяне в съответствие с очакваната по-слаба икономическа активност в еврозоната в сравнение с 2017 г.

Световната банка очаква намаляването на бедността в страната да продължи със скромен темп в краткосрочен план. Продължаващото по-добро представяне на заетостта и заплащането, както и планираното увеличение на пенсиите би трябвало да подкрепят реалния доход и още повече да намалят бедността, се казва в доклада. Прогнозите са нивото на бедността да спадне до 7,6% през 2017 г., 7,1% през 2018 г. и 6,7% през 2019 г. Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още