IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Турски поток" напредва, макар и още без ОВОС на приемащия терминал в Турция

"Газпром" увеличава износа на газ за Турция с 24% от началото на година, сочат данни на компанията

15:39 | 29.09.17 г.
<p>
	<em>Алексей Милер. Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Алексей Милер. Снимка: "Газпром"

Строителството на газопровода "Турски поток" напредва и в "Газпром" очакват работата да приключи в срок, става ясно от коментар на ръководителя на руската газова компания Алексей Милер, цитиран от ТАСС. От неговите думи обаче става ясно, че турската страна още не е готова с Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на приемащия терминал.

"Очакваме положителната оценка на ОВОС в участъка на строителството на приемния терминал от турска страна. Когато получим положителното заключение, ще подадем искания за редица нови разрешения, непосредствено преди строителството на терминала и цялата инфраструктура на брега", обясни той.

Това обаче касае инфраструктурата на сушата на Турция. В морската част строителството се движи с около 3,5 километра на денонощие, допълни Милер.

В "Газпром" виждат икономическа целесъобразност на този проект. От началото на 2017 г. износът на газ към Турция се е увеличил с 24,3% на годишна база. Само през септември, тоест малко преди началото на зимния сезон, износът расте с 48%. 

В момента част от този природен газ се транзитира през България, а останалата - по газопровода "Син поток", който също минава по дъното на Черно море.

Като цяло потреблението на газ в цяла Европа се увеличава през тази година. Данните на "Газпром" сочат, че към септември ръстът е от 12 на сто. Преди дни по време на заседание на Съвета на директорите от компанията съобщиха, че стратегическата й цел за пазара на газ в ЕС е да укрепи позициите си на водещ износител.

През 2016 година компанията е изнесла рекордните 179,3 млрд. куб. метра газ в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още