Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Unicredit напредва в преструктурирането си

Въпреки високите разходи за преориентирането банката представи по-висока печалба и обещава да плаща по-високи дивиденти

Unicredit напредва в преструктурирането си

Снимка: Nicolo Filippo Rosso/Bloomberg

Италианската водеща банка Unicredit постига напредък в преструктурирането си и дава на акционерите надежда за по-голямо разпределение на печалбата. Компанията майка на „Уникредит Булбанк“ би могла да разпредели 50 процента от печалбата си на акционерите през 2020 г., съобщи в четвъртък главният изпълнителен директор на Unicredit  Жан-Пиер Мустие. Освен това той представи по-висока печалба за изминалата година от очакваната от анализаторите въпреки разходите за обновяване за милиарди евро, вследствие на което акциите поскъпнаха с около пет процента. 

Още по темата

Заради разходите за корпоративно преструктуриране печалбата през 2019 г. спада с 18 процента до малко под 3,4 млрд. евро. Индексът за възвращаемостта на капитала без нематериалните активи (Core RoTE) достига 131,1%, което дава на Unicredit достатъчно пространство за разпределение на капитал за акционерите. Банката обмисля да увеличи разпределението на печалбата си за 2020 г. до 50 процента от печалбата. Освен това обмисля през следващите години да пусне извънредни дивидентни кампании.

След като встъпи в длъжност през 2016 г., Мустие съкрати над 20 000 работни позиции, намали лошите кредити и продаде редица бизнеси. Съвсем наскоро, през ноември, той реши да се оттегли от съвместно дружество в турския кредитор Yapi ve Kredi Bankasi с местната индустриална група Koc Holding, съобщават запознати източници, цитирани от Ройтерс.

Сега Unicredit сви дела си в турската банка Yapi ve Kredi Bankasi с още 12% до 20%, както обяви банката в четвъртък. Тъй като счетоводно делът е оценен по-високо от приходите от продажбата от 440 милиона евро, Unicredit трябва да отпише още 0,8 милиарда евро през първото тримесечие.

За 2019 г. акционерите следва да получат дивидент в размер на 0,63 евро на акция. Това съответства на коефициент на изплащане от 30 процента от коригираната печалба. Unicredit все още очаква коригирана нетна печалба от 4,3 милиарда евро за текущата година (през 2019 тя бе 4,7 милиарда евро).

 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Потреблението в ЕС се възстановява, но износителите остават под натиск