IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман прeдупреди за "смъртоносната прегръдка" на банките с ДЦК

По-уязвимите банки са по-изложени на проблемите с държавните дългове, смята гуверньорът на Бундесбанк

17:12 | 01.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вайдман прeдупреди за "смъртоносната прегръдка" на банките с ДЦК

Гуверньорът на Централната банка на Германия – Бундесбанк, предупреди за покачващото се ниво на държавен дълг в балансите на банките и призова за регулаторна реформа.

В коментар за Financial Times Йенс Вайдман заяви, че "смъртоносната прегръдка", в която са се вкопчили банките с изложените на значителен риск държавни задължения в еврозоната, трябва да бъде преустановена.

Според него вместо съкращаване на експозициите в държавни ценни книжа (ДЦК) банките от еврозоната всъщност са увеличили притежаваните от тях държавно обезпечени облигации от началото на кризата.

"Действащата нормативна уредба направи възможността за инвестиции в ДЦК много привлекателна за банките, и по-специално тези от родните им страни", смята Вайдман. В резултат сега дълговите експозиции съставляват 5,3% от общите банкови активи в еврозоната, или с една трета повече отпреди пет години.

"Моментът е подходящ за решаване на регулаторното третиране на суверенните експозиции. Без него не виждам надежден начин за прекъсване на връзката със суверенното банкиране", пише той.

Коментарите на Вайдман дойдоха на фона на дебатите в Европейската централна банка (ЕЦБ) дали да бъдат предложени нови дългосрочни операции по рефинансиране на банките (LTRO). Те биха дали достъп на банките до евтини кредити в замяна на обезпечение под формата на държавни облигации.

ЕЦБ вече даде началото на две дългосрочни операции по рефинансиране на банките на обща стойност около 1 трлн. евро в усилията си за справяне с кризата в региона.

По думите на Йенс Вайдман последните проучвания показват, че по-малките банки са по-склонни да инвестират в държавни облигации от по-големите институции. "Следователно, по-уязвимите банки са по-изложени на проблемите с държавните дългове", пише той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
d333
преди 10 години
О, то това е само началото... Още какви неща ни чакат...Само живот и здраве да ги преживеем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
nvasilev
преди 10 години
Явно ни очаква поредното монетаризиране на дълга с т.н. LTRO...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още