Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Великобритания капитулира в преговорите за Brexit

ЕК постигна пробив по трите основни точки - правата на граждани, ирландската граница и финансовото споразумение

Великобритания капитулира в преговорите за Brexit

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия и Великобритания са постигнали достатъчен напредък по преговорите за Brexit в първата им фаза и препоръката към Европейския съвет е да се премине към следващата фаза с разговори за бъдещите отношения между съюза и Лондон. Това обяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по време на извънреден брифинг в Брюксел.

След среща в началото на седмицата Юнкер и британският премиер Тереза Мей признаха, че няма напредък в разговорите. В следващите дни обаче е имало множество допълнителни разговори и постигнатите късно тази нощ резултати са компромис и за двете страни, посочи Юнкер.

Още по темата

ЕК е удовлетворена от напредъка по трите приоритетни области в първата фаза на преговорите - правата на гражданите, границата между Северна Ирландия и Ирландия и финансовото споразумение, стана ясно още от съобщение на Брюксел.

Правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания, както и на британците, живеещи в ЕС, ще останат непроменени след Brexit, а всички административни процедури ще бъдат "лесни и евтини" за гражданите. В публикуваните по-късно технически подробности по споразумението е записано, че Великобритания ще признае върховенството на Европейския съд като арбитър на правото на ЕС на територията на страната. 

Този момент беше много спорен в разговорите за Brexit досега и беше поставен като условие за подкрепа на постигнато споразумение от Европейския парламент. 

Лондон е приел, че ангажиментите, поети от ЕС във формат от 28 държави, ще бъдат изпълнени, тоест и от Великобритания. Това означава, че Великобритания ще дължи вноски в европейския бюджет и плащания по всички политики, по които страната се е съгласила, до края на сегашната бюджетна процедура през 2020 година. Сметката ще бъде платена в евро, става ясно още от доклад на ЕК във връзка със среднощните преговори. 

"Уникалната ситуация" на остров Ирландия е накарала Великобритания да поеме съществени ангажименти за избягване на въвеждането на "твърда" граница.

Тереза Мей допълни по време на брифинга обеща, че европейците във Великобритания и британците в ЕС ще "живеят както досега". По отношение на ирландската граница тя посочи, че има много специфични моменти като например енергийния пазар, които трябва да бъдат взети под внимание. 

По отношение на финансовата част страните са се споразумели Великобритания да изплати дела си по финансирането на бюджетните и други задължения, направени към 31 декември 2020 г. 

По време на брифинга Юнкер и Тереза Мей отказаха да се впускат в подробности за постигнатите споразумения с мотива, че те ще бъдат представени от заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс по-късно през деня.

Препоръката на ЕК ще бъде разгледана на заседанието на лидерите на ЕС на срещата им на 14-15 декември. Ако тя бъде приета, ще се пристъпи към подготвяне на споразумението за "развода" на двете страни, който трябва да бъде осъществен до края на март 2019 година.

След брифинга председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ЕС е готов да започне преговорите по преходния период с Великобритания, но иска повече яснота от Лондон за това как си представя бъдещите им отношения.

Туск заяви, че Великобритания ще трябва да спазва всички закони на ЕС по време на прехода, както и бюджетните си ангажименти и контрола на Европейския съд. Тя обаче вече няма да участва във взимането на решения, като това остава в правомощията само на останалите 27 страни членки.

Според него твърде много време е било загубено в договарянето на условията за Brexit, което смята за сравнително по-лесната част.

"Всички знаем, че раздялата е трудна, но раздяла и създаване на нови отношения е дори по-трудно", каза той. "Толкова много време бе отделено за по-лесната задача и сега... реално имаме по-малко от година", преди Великобритания да излезе от ЕС през март 2019 г.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
4
 
8
lozkhris до: khao
преди 2 години
Няма профилна снимка
Че то и сега си е СИВ, само че див....
0
 
8
 
7
khao до: Стоян Петров
преди 2 години
Няма профилна снимка
ясно, така обяснено изглежда по логично, понякога иронията се хваща трудно като е в текстов вид :):)
8
 
4
 
6
преди 2 години
"Всички знаем, че раздялата е трудна, но раздяла и създаване на нови отношения е дори по-трудно", каза той. "

То лесно нема! Нищо, секо начало е трудно... За следващите после ше е по-лесно... :lol:
2
 
5
 
5
преди 2 години
Няма профилна снимка
Ако не схващаш, че съм описал "Бай Ганьо в Европейския Съюз" може би съм се изразил неясно.
0
 
12
 
4
khao до: Стоян Петров
преди 2 години
Няма профилна снимка
че като ги изгоним и тях, то ще си стане стария СИВ :):) ... умно ;)

Още от Европа
Кадър на деня за 23 септември