IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания не иска търговска сделка със САЩ, която снижава стандарти

Лондон няма да допусне третирани с хлор пилета на пазара си, гарантира министърът на околната среда Майкъл Гоув

14:06 | 26.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания няма да подкрепи търговска сделка със САЩ, ако това ще означава отстъпление от екологичните стандарти. В това уверява министърът на околната среда на Острова Майкъл Гоув.

В интервю за ВВС той е категоричен, че споразумение, което предвижда продажбата на пилета, киснати в хлорен разтвор, няма да бъде допуснато. Това е практика в САЩ и целта е да бъдат унищожени микроорганизмите в пилешкото месо.

В ЕС обаче тази практика е забранена от 1997 г. След Brexit британското правителство ще реши дали да остави тази забрана или не.

Гоув е категоричен, че Лондон няма да отстъпи от своите стандарти, подписвайки търговско споразумение със САЩ. Той посочи още, че от десетилетия Островът е сред лидерите по отношение на стандартите за защита на околната среда и благосъстоянието на животните и ще запази тази своя позиция и след излизането си от ЕС.

Министърът посочи, че безопасността на храните и доверието на потребителите е приоритет, но е още твърде рано да се правят хипотези за бъдещи преговори в тази сфера. "Всяко бъдещо споразумение трябва да е в интерес на британските фермери, бизнеса и потребителите", смята още той. 

The Guardian допълва, че на този етап говорител на правителството не коментира изявлението на Гоув, нито как са били защитавани стандартите по време на търговските преговори в миналото. 

Във вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи чрез своя профил в Twitter, че се водят преговори с Великобритания за ново търговско споразумение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още