IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще използва заплахата от високи мита в търговските преговори с ЕС

Застрашени са френските сирена и германските коли, пише британският вестник Times

13:38 | 25.01.20 г. 1
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън. <em>Снимка: Холи Адамс/Bloomberg</em></p>

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Холи Адамс/Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън обмисля използването на заплахата от високи мита, за да засили натиска върху Европейския съюз, САЩ и други страни да постигнат търговски сделки с Великобритания, пише британският вестник Times.

Джонсън и министрите от кабинета му са обсъдили по време на среща тази седмица използването на мита като „лост“ в усилията за ускоряване на търговските преговори, което може да доведе до налози от 30% върху някои видове френско сирене и 10% върху германски коли, пише изданието, цитирано от Ройтерс.

По време на заседание на комисия по стратегията за излизане от ЕС в четвъртък министрите са се съгласили, че митата трябва да бъдат подложени на консултации, уточнява Times.

Министрите са се договорили още да определят Япония, САЩ, Австралия и Нова Зеландия  като приоритетни „първостепенни“ страни в преговорите, а други държави като „второстепенни“.

Великобритания ще се придържа до голяма степен към графика за митата на ЕС, който ще бъде публикуван от Световната търговска организация, отбелязва Times.

Джонсън ще очертае плана за преговори през първата седмица на февруари, допълва изданието, като се позовава на представители на Брюксел.

Американският министър на финансите Стивън Манучин заяви в петък, че САЩ искат да сключат търговска сделка с Великобритания тази година. Страната ще напусне ЕС на 31 януари.

Междувременно британският вестник Telegraph съобщи, че британски, европейски и американски банка планират да поискат от британското правителство данъчни облекчения на стойност 4 млрд. паунда (5,2 млрд. долара) годишно след Brexit, тъй като са платили допълнителни налози за милиарди на финансовото министерство след финансовата криза.

Ръководителите на банките, които твърдят, че са получили оферти от страни членки на ЕС за бизнеса си, се надяват да убедят финансовия министър Саджид Джавид, пише изданието, като се позовава на неназован представител, запознат с искането.

Банките ще помолят за преглед на банковите налози, става ясно от статията, която британското финансово министерство е отказало да коментира пред Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
red6
преди 4 години
Перфектен ход, таман да направи по-скъпи стоките за местните :) Щото си представям как ще почнат да пият местно вино и да карат местни коли :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още