IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания спира доставките на газ за ЕС при криза

От март газопроводите към Нидерландия и Белгия работят на пълен капацитет, осигурявайки буфер за европейците при проблеми с руския газ

08:02 | 30.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания ще спре доставките на газ за ЕС, ако изпадне в криза, съобщава Financial Times, цитирайки план за действие с четири спешни стъпки на енергийните компании в страната. Ако се случи криза с природния газ на Острова, доставките до Нидерландия и Белгия ще бъдат спрени, предвиждат мерките.

Това ще бъде една от първите мерки, които ще направи Лондон при проблеми в енергийния сектор, става ясно още от публикацията.

Като бивш член на ЕС Великобритания е свързана с тръбопроводи с континентална Европа и с Ирландия. В съюза един от принципите е взаимопомощ в кризисни моменти и досега в зимните месеци Великобритания често беше нетен вносител на газ от континента. През зимата на 2018 година например британците разчитаха на около 20-25% от потреблението си на доставките от Европа.

Страната добива природен газ от находища в Северно море, с който покрива около половината от нуждите си. Останалата част е внос от Европа и Норвегия, както и втечнен газ (около 22% от потреблението). Заради войната в Украйна и високите цени на енергоресурсите Лондон ускори работата по проучвания и добив на газ в крайбрежието си.

През летните месеци по британските газопроводи обаче притокът е към Европа, защото Великобритания няма голям капацитет за съхранение на газ.

От март насам газопроводите към Нидерландия и Белгия работят на пълен капацитет и доставят около 75 млн. куб. метра на ден към ЕС. По този начин Великобритания осигури буфер на европейците срещу прекъсване на руските доставки. 

Германия и Нидерландия също стартираха свои спешни планове при енергийна криза, след като доставките по "Северен поток" бяха намалени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още