IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вилроа дьо Гало: Фокусът на ЕЦб трябва да е върху основната инфлация

Според гуверньора на Френската централна банка политиките за климатичния преход нямат вина за текущия ръст на цените на енергийните продукти

20:17 | 22.03.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да погледне отвъд краткосрочните колебания в цените на енергоизточниците и да се фокусира върху основните инфлационни тенденции, заяви представителят на банката Франсоа Вилроа дьо Гало във вторник.

Вилроа, който говори на конференция по устойчивостта, организирана от списание The Economist, заяви, че ЕЦБ трябва да нормализира паричната политика, за да задържи инфлационните очаквания на хората, предава Ройтерс.

Наистина е време да свалим крак от педала на газта, както бе решено на последното заседание на управителния съвет. Въпреки това не трябва да реагираме прекалено силно на краткосрочната волатилност на цените на енергийните продукти, а вместо това да се фокусираме върху основната инфлация и то в средносрочен план“, каза той.

В резултат на растящите цени на енергоизточниците инфлацията в еврозоната удари рекордните 5,9% миналия месец. Основната инфлация, която не включва волатилни елементи като енергия и храни, също се ускорява.

Кризата заради инвазията на Русия в Украйна допълнително помрачи перспективите пред инфлацията, засилвайки натиска върху цените на енергоизточниците и суровините.

Вилроа, който е и гуверньор на Френската централна банка, заяви, че енергийният преход може да се засегне инфлацията положително и отрицателно, но влиянието върху енергийните разходи вероятно ще доведе до известен инфлационен натиск.

Политиките за климатичния преход обаче не трябва да бъдат обвинявани за текущия ръст на цените на енергийните продукти, допълни той, а увеличението на цените на въглеродните емисии в Системата за търговия с емисии на ЕС обяснява само 7% от ръста на цената на електроенергията във Франция миналата година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
В еврозоната, сегашната инфлация е от най-лесните за решаване европейски проблем. Прилаганият създаващ щети метод за емитиране на евра е водещата причина за сътворяване на инфлация. Европейската централна банка е жертва на европейската парична грешка. Водещата причина за сегашната европейска инфлация се прекратява с въвеждане на предпазващ от щети метод за емитиране на евра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Основата на инфлацията е патологичната ви русофобия заедно с разните там глупаретини като глобално затопляне и всякакви измишльотини спъващи ефективността на производствата Каквото и да правите все накрая го изкарвате как криви краставици да изправяте и кокошките щастливи да ги правите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още