IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високи провизии заради коронавируса смъкват Swiss Re в зоната на загубите

Презастрахователят търпи загуба и в инвестиционния си портфейл заради волатилността на световния пазар в резултат на пандемията.

15:06 | 30.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Philipp Schmidli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Philipp Schmidli/Bloomberg

Последствията от пандемията на коронавируса и природните бедствия са причинили загуба на презастрахователя Swiss Re в началото на годината. Под черта базираната в Цюрих компания отчита загуба от 225 млн. долара през първото тримесечие, обяви тя в четвъртък.

Преди година в счетоводния отчет бе записана печалба в размер на 429 млн. долара. Освен всичко друго компанията е имаше разходи за отмяната или отлагането на големи събития като Олимпийските игри. Горските пожари, щетите от градушка и големи наводнения, особено в Австралия, също са стрували пари.



Освен това фирмата, която е втора по големина в презастрахователната индустрия, претърпява загуба и в инвестиционния си портфейл заради волатилността на световния пазар в резултат на пандемията. Премийните приходи са нараснали със седем процента до 9,59 милиарда долара.

„Въпреки финансовото въздействие на кризата бизнесът на Swiss Re остава устойчив", заяви изпълнителният директор Кристиан Мументалер. „Пандемията Covid 19 далеч не е приключила и ще има далечни последици за икономиката и обществото“, признава още той.

В дългосрочен план трябва да се търсят решения в смисъла на публично-частни партньорства, така че обществото да може по-добре да се справя с разрушителни събития от такъв мащаб. Наскоро лидерът в индустрията Münchener Rück се показа отворен за публично-частен специален фонд за хеджиране на рисковете от пандемия.

Природните бедствия са по-скъпи от очакваното

Коронакризата е коствала на най-голямото подразделение - за презастрахователна дейност, 253 млн. долара, защото Swiss Re заделя тези пари за покриване на очакваните щети. Освен това природните бедствия са се оказали по-скъпи от очакваното – разходите на компанията тук се оценяват на 397 млн. долара.

В резултат на това комбинираният коефициент (combined ratio) в бизнеса с презастраховането се влошава до 110,8%, което означава, че плащанията за щети и администрация вече не се покриват от премиите. При подновяването на договорите си през април, особено в Япония, Swiss Re увеличи обема на премията с четири процента, а цените са нараснали номинално с осем процента.

Основният бизнес с корпоративни големи клиенти отчита загуба от 167 млн. долара главно поради провизии за 223 млн. долара за очаквани щети заради Covid-19. Реорганизацията на дивизията, започнала преди време, е в ход, обясни Swiss Re.

По отношение на отдела за инвестициите пазарните сътресения са довели до нетна загуба от около 300 милиона долара. Ако Swiss Re не бе предприема мерки за хеджиране, загубата щеше да бъде още по-голяма: компанията отчита печалба от 650 млн. долара от сделки с хеджиране на облигации и акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още