Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Въглеродното земеделие е начин за постигането на екологичните цели на ЕС

Методите за улавяне на въглероден диоксид и съхранение в почвата могат да са нов източник на средства за европейските фермери

Въглеродното земеделие е начин за постигането на екологичните цели на ЕС

Снимка: Bloomberg LP

Т.нар. "въглеродно земеделие" е един от начините за изпълнението на екологичните цели на ЕС, показва доклад след края на двегодишно проучване, съобщават от Европейската комисия (ЕК). До края на 2021 година в Брюксел ще подготвят и предложение за мерките в сектора.

Въглеродното земеделие включва различни методи по улавяне на въглероден диоксид и съхраняването му в почвата.

Още по темата

Проучването на европейските власти показва, че то ще донесе ползи в няколко области, като например възстановяване и преовлажняване на торфища, агролесовъдство, поддържане на органичния въглерод в почвата, както е направена и оценка на отделения въглерод от животновъдството.

Проучването показва, че въглеродното земеделие може да подпомогне усилията на ЕС за улавяне и съхраняване не въглеродните емисии.

Тези природни методи за намаляване на въглеродния диоксид трябва да бъдат проучени и използвани и по тази причина ЕК ще предложи включването на въглеродното земеделие като нов бизнес модел, става ясно още от съобщението на Брюксел.

Тази практика може да бъде насърчена през политиките на ЕС и усилия на националните правителства (чрез Общата селскостопанска политика), както и чрез инициативи на частния бизнес.В зависимост от резултата от преговорите по обновяване на ОСП по зелените схеми фермерите в общността могат да получат 38 - 58 млрд. евро 

"Въглеродното земеделие предлага нови възможности за доходи за фермерите", коментира зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за Зелената сделка на общността.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Протести в Гърция и Франция срещу задължителното ваксиниране прераснаха в насилие