IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wirecard e пред фалит

Компанията подава заявление за откриване на производство по несъстоятелност

11:38 | 25.06.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

След приказния си възход доставчикът на платежни услуги Wirecard е на ръба на фалита.  След скандала с финансовия отчет за липсващи милиарди евро компанията подаде молба за откриване на производство по несъстоятелност, както обяви самата Wirecard в четвъртък. Книжата на Wirecard са спрени от търговия за 60 минути.

Управителният съвет на Wirecard е решил да предприеме тази стъпка заради заплашваща го неплатежоспособност и прекомерна задлъжнялост. Проверява се дали компанията трябва да подаде молба за откриване на производства и за дъщерните дружества на Wirecard Group.

Бързото пропадане на компанията от славата се случи, след като призна, че 1,9 милиарда евро (2,1 милиарда долара) са изчезнали от баланса ѝ, което е сериозен провал за разрастващата се технологична сцена в Германия и горчив хап за инвеститорите. За по-малко от седмица компанията, на която се гледаше като на бъдещето на германските финанси, видя колапс на своите акции и облигации, а бившият ѝ главен изпълнителен директор Маркус Браун беше арестуван при разследване за счетоводни измами след почти две десетилетия начело на компанията.

Дружеството трябваше да представи заверен финансов отчет за предходната година до миналия петък. Одиторите на EY обаче отказаха да заверят отчета, след като се оказа, че потвържденията за банкови депозити в доверителни сметки в Азия очевидно са фалшифицирани.

След това в понеделник групата призна в ad hoc съобщение, че "банковите баланси по доверителни сметки на обща стойност 1,9 милиарда евро, показани по-рано в полза на Wirecard, не съществуват с голяма степен на вероятност".

Това даде право на банките кредитори да отменят заеми за над два милиарда евро, защото Wirecard няма заверен баланс за 2019 г. 

Конструктивните преговори за отпускане на кредитна линия на стойност 1,75 милиарда евро са се водили до самия край, твърдят източници от консорциума. Банките са били изненадани от заявлението за фалит. Банковата група включва около 15 банки, управлявани от Commerzbank, Landesbank Baden-Württemberg и двете големи холандски банки ABN Amro и ING.
 
Те можеха да прекратят кредитната линия по всяко време, но до самия край са изчаквали. Едва преди няколко дни банките възложиха на консултанта по преструктуриране FTI-Consult да провери финансовото състояние на Wirecard. Този тест все още не е приключил. Банките всъщност са искали да вземат решение за бъдещето на Wirecard само след наличие на този резултат. 

За Германия аферата представлява сериозен провал. Докато страната не бе критикувана заради фалитите на Air Berlin и фирмата  за възобновяеми източници Solarworld, критиците твърдят, че проблемите на Wirecard биха могли да бъдат забелязани по-рано.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
аз бих рискувал в очакване на некви спасения, щот акцията е вече е на 2 кинта - 500/1000 евра в играта "Риск печели Риск губи" .... по добре от търкане на биуетчета .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
_1912_
преди 3 години
мисирката и тук изгоря ....... не мога да си обясня, какъв е този нюх към акции на фалиращи компании?!?!?! ...... няма пропуск просто...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още