IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплахата от коронавируса тласна европейските индекси към понижения

Книжата на Nokia поскъпнаха със 7 на сто след изказването на министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ Уилям Бар

19:56 | 07.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната сесия на червена територия, като инвеститорите продължават да следят с тревога разпространението на коронавируса в очакване на влошаване на икономическите перспективи на фона на придобиващите все по-големи мащаби зараза, съобщава CNBC. 

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 изтри 0,27% от стойността си, смъквайки се до ниво от 424,36 пункта.

Германският показател DAX се понижи с 0,45% до 13 513,81 пункта.

Френският измерител CAC записа спад от 014 на сто до 6029,75 пункта.

Британският индекс FTSE отбеляза понижение от 38,09 пункта, или 0,51%, до 7366,70 пункта.

По-рано днес Ройтерс информира, че еврото е спаднало до най-ниското си ниво от октомври насам в петък, след като през декември германската индустриална продукция регистрира най-голямото си понижение от десетилетие.

В същото време френското индустриално производство отчете много по-рязък спад от очакваното през декември, тъй като заводите са претапяли негативно влияние от транспортните стачки в национален мащаб и забавянето на общоевропейската икономика, показват официалните данни на страната.

европейски европейски

От статистическата агенция INSEE заявиха, че индустриалното производство на Франция е спаднало с 2,8% на месечна база през декември. Това е най-голямото понижение за показателя от близо две години насам. От друга страна икономистите прогнозираха спад от едва 0,3%.

Акциите на Credit Suisse поскъпнаха с 0,23 на сто, възстановявайки се от по-ранния спад, след като стана ясно, че главният изпълнителен директор на голямата швейцарска банка Тиджан Тиам напуска компанията в средата на февруари. Неговият наследник ще бъде Томас Готщайн, който преди това ръководи бизнеса на банката в Швейцария. Урс Ронер, председателят на борда, чиято оставка поискаха важни акционери, ще остане на поста до следващата година.

Акциите на L’Oreal поскъпнаха с около 1%, след като компанията обяви 11,4-процетен ръст на приходите за четвъртото тримесечие, успявайки да надмине прогнозите относно продажбите.

От друга страна цената на книжата на Nokia се повиши със 7 на сто, след като министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Уилям Бар заяви, че САЩ трябва спешно да обмислят дали да влязат в партньорства с компании като Nokia или Ericsson, за да се противопоставят на заплахата, породена от доминацията на Китай при възникващата 5G технология.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още