IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна подготовката за "Северен поток" 2 и в крайбрежието на Германия

Преди дни германски еколози поискаха от съда в Грайфсвалд да не допуска строителството на газопровода

16:29 | 15.05.18 г.
<p>
	Проектът &quot;Северен поток&quot;. <em>Графика: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Проектът "Северен поток". Графика: "Газпром"

Nord Stream 2 AG започна работата по разширението на газопровода „Северен поток“ и в крайбрежните води на Германия, в залива край Грайфсвалд, става ясно от съобщение на проектната компания. Пет кораба работят върху изкопите, в които ще бъдат положени двете нови тръби по дъното на Северно море.

В началото на май започна строителството и на приемащия терминал на брега край град Любмин

От компанията припомнят, че вече имат всички необходими разрешения от Берлин за строителството на газопровода. Подобна е ситуацията и във Финландия. Процедурата по получаването на разрешителните в Швеция, Дания и Русия също върви по план, уточняват още от Nord Stream 2.

Преди дни германската екологична организация Nabu заведе иск в съда в Грайфсвалд, за да спрат работата по „Северен поток“ 2, съобщиха германски медии. Според тях строителството на газопровода ще наруши крехката екосистема в региона, а Европа няма нужда от руския природен газ.

От Nord Stream 2 обаче са категорични, че новият газопровод ще повиши сигурността на доставките на природния газ на Стария континент. Руският природен газ е необходим, за да бъде покрит бъдещ недостиг на суровината, отговарят още от проектната компания на еколозите.

Според тях новите две тръби по дъното на Северно море са най-икономичният и екологичен начин за пренос на газ от местата с големи залежи до Германия и Централна Европа. Газопроводът може да бъде построен екологично, като негативите ще бъдат временни и локални.

От екологична гледна точка природният газ като енергоизточник е с по-малко въглеродни емисии от въглищата, допълват още от компанията.

„Северен поток“ 2 предвижда изграждането на още две тръби успоредно до сега съществуващите по дъното на Северно море. Капацитетът е 55 млрд. куб. метра годишно. В някои страни от Централна Европа обаче са против изграждането му, настоявайки, че така се увеличава влиянието на Русия в региона.

В Москва твърдят, че проектът е икономически изгоден, цитирайки увеличеното потребление в страните, които захранва „Северен поток“. Финансови партньори на „Газпром“ в този нов газопровод са пет западни компании – Shell, Engie, OMV, Uniper и Wintershall, която е част от концерна BASF.

Първоначалната цена на проекта е около 9,5 млрд. евро. Плановете на проектната компания са строителството на газопровода да започне през 2018 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още