Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Започва ли газова война в Европа?

Успява ли Европа да постигнат целта си – да поддържа всички налични газови пътища и да получава все по-ниски цени, освобождавайки се от влиянието на Русия?

Започва ли газова война в Европа?

Снимка: Министерски съвет

На 21 януари се проведе 50-ият Световен икономически форум в Давос. Един от акцентите в него беше речта на президента на САЩ Доналд Тръмп. Сред многото теми, които то засегна, най-значимите бяха тези, свързани с енергията: „Призоваваме нашите приятели в Европа да използват огромното снабдяване на Америка и да постигнат истинска енергийна сигурност“, пише в свой анализ Александър Ковалевски за New Eastern Europe.

Тръмп също подчерта, че САЩ вече не трябва да купуват енергия от „враждебни нации“, заявявайки, че „... с изобилния американски природен газ, който е на разположение, нашите европейски съюзници вече не трябва да бъдат уязвими за недружелюбни доставчици на енергия”. 

Още по темата

Оптимизмът на Тръмп се подкрепя от данните на американската Администрацията за енергийната информация към Министерството на енергетиката на САЩ (EIA), която отбелязва, че през 2020 г. страната планира да увеличи обема на износа си на втечнен природен газ (LNG) до 6,5 млрд. куб. фута на ден (1,98 млрд. куб. м) и през 2021 г. до 7,7 млрд. куб фута (2,346 млрд. куб. м). Това представлява ръст от 55% на доставките на LNG в сравнение с 2019 г.

Три седмици по-рано, от другата страна на Атлантическия океан, се проведоха две други събития с подобно значение за световната енергийна индустрия с косвеното участие на САЩ. Първо, на 21 декември бе пуснато в експлоатация най-голямото от газовите находища “Левиатан, разположени в Средиземно море край бреговете на Израел. Второ, на 2 януари министрите на енергетиката на Кипър, Гърция и Израел подписаха споразумение за изграждането на газопровода в Източното Средиземноморие (EastMed). Планорано е той да доставя газ от Средиземно море до Европа.

И двата проекта се изпълняват с активното участие на американската енергийна компания Noble Energy Inc. Групата се занимава с проучване на газ на израелския шелф от 1999 г. В сътрудничество с израелските компании Delek Group и Ratio тя започна работа по полетата „Мари-Б“, „Тамар“ и „Левиатан“, за които американската страна ангажира 3,6 млрд. долара. В началото на ноември 2019 г. Noble Energy и свързаните с нея дружества обявиха придобиването на 39-процентен дял в източносредиземноморската газова компания S.A.E. (EMG). Тази група е собственик на газопровода EMG, 90-километров газопровод, свързващ израелските полета с египетската газова мрежа.

На 15 януари израелското и египетското министерство на енергетиката направиха рядко съвместно изявление, в което обявиха началото на доставките на израелски газ в размер на 85 млрд. куб. м от тази година. Те нарекоха тази стъпка „важно развитие, което ще служи на икономическите интереси и на двете страни“. Това сътрудничество ще даде възможност на Израел да изнася част от природния си газ за региона чрез египетските инсталации за втечняване на газ, както и да затвърди статута на Кайро като „регионален газов хъб“. По-специално, газопроводът EMG, който не се използва през последните години, е построен през 2003 г. и трябва да доставя газ от Египет. Износът бе насочен към Йордания, Сирия и Ливан, както и за Израел чрез разклонение.

Въпреки това, редовните терористични атаки срещу инфраструктурата на Синайския газопровод и по-късните прекъсвания в снабдяването с газ в Египет принудиха Кайро да спре операциите през 2010-та. В същото време природозащитниците многократно протестираха срещу изграждането на газовата инфраструктура на израелския бряг. Обществените протести в крайна сметка доведоха до отмяна на плановете за терминал, предназначен за разпространение на втечнен газ в Азия.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (22)

   1| 2| 3    
2
 
6
 
22
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Газопроводът„Силата на Сибир„бе открит през декември 2019г,а само три месеца след това беше спряно газоподаването заради„профилактика„до края на април.Такова нещо не се е случвало никога.Истината е,че Китай спря да ползва руски газ заради коронавируса,а колко ще купува в бъдеще е друг въпрос.Много голяма е вероятността и „Северен поток 2„и„Турски поток„изобщо да не стартират.Та интересни времена се задават за Московията.Цената на нефта се срина,сега и износът на газ ще намалее драстично.Рублата тепърва ще се срива-в момента курса е 82 рубли за долар.
1
 
6
 
21
zelka007 до: Императорът
преди 10 месеца
хммм ... зачетох се импе , значи в шах дениз има доказани 1 трилион кубика , европа купува по ТАП 10 милиарда на година и иска да го удвои . иначе разработват и ще включат абшерон - 300 милиарда , умид - 200 милиарда , под умид е бабек - 600 милиарда . верно е че не продават само на европа ами на доста около тях . но аз в близките 100 години не виждам какъв им е проблемът на азербайджанците ... ?! не разбирам защо се пенявиш толкова , какво лошо има рассияните да държат 20-25% от пазара в ЕС , съседи са все пак ... и те душа хранят дето се вика . а LNG можем да караме от цял свят в александропулис , а защо да не помогнем малко на нашите съюзници в НАТО , нали купихме Ф16-ки , след една петилетка ще поръчаме още 8 , за да доокомплектоваме една ескадрила . има за всички , дори и за вовата и саша милер ... :)))
2
 
6
 
20
fon до: Императорът
преди 10 месеца
Ха-ха. За 4-5 години имало газ за ТАП. Трябва да си *** като русофил за да повярваш на подобна долнопробна партенка, дето може да се появи по ТВ Алфа и подобни руски медии. Явно според тях ТАП е проектиран от *** като русофили и тези с милиардите са мозъци на първолаци да си хвърлят парите там. И въпросния русофил си повтаря тази глупост вече с месеци, въпреки че му бяха представени и числа как в Каспийския басейн газ за ТАП има за 400 години напред и то при увеличения капацитет.
3
 
4
 
19
Dr. Vatnikov до: Императорът
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
И как точно Расийка ще доставя газ на Китай, с шепи ли?

Хехе, аман от тролищак.

А за цената си пише, азерския газ 20-30% по-евтин. И LNG ще е евтин, конкуренцията прави цената.

А сега, ***, да те светна - когато Китай получи по-добра цена за газ, откъде ще купи, а??
Тамън ще построят тръбичката и хоп, внезапно ще се появят оферти и рубашките пак с изути гащи, ще продават, но печалба - йок.

Не ви увряха кратуните, че технологията е майката на успеха.
6
 
0
 
18
Императорът до: Sokratus
преди 10 месеца
Вземи прочети какви са запасите на азерското находище... и опитай да си направиш сметка за колко ще стигнат и каква "диверсификация" е то. Ако Турция и Южна Европа заложат на него, след 4-5 години ще го пресушат.
Впрочем там най-голям концесионер е ВР, тоест също ме устройва - и тази компания ми е в портфейлът.

Още от Европа
Путин: Интернет гигантите се конкурират вече с държавите