IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защитата на търговската тайна ще бъде и на ниво ЕС

Европейската комисия предложи Директива за защита на ноу хау и търговската информация

12:33 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защитата на търговската тайна ще бъде и на ниво ЕС

В течение на своята дейност търговските компании, научните работници или инвеститорите използват всякаква информация, определяна като конфиденциална. Достъпът до нея би дала предимства на техните конкуренти.

С развитието на електронните технологии промишленият шпионаж става все по-значим проблем, а в ЕС дори липсва единно определение какво точно е „търговска тайна“. Всички данни – от компонент в химическа формула до маркетингово проучване на пазара може да бъде интерес за конкурентните фирми.

По тази причина и от Европейската комисия започват работа по уеднаквяване на критериите, което означава, че търговската тайна ще има защита и на ниво ЕС. На първо място от комисията предлагат дефиниция на самото понятие, която да включва три елемента.

Търговска тайна е поверителна информация, която има търговска стойност именно заради своята конфиденциалност, а собственикът й да полага усилия да опази тази конфиденциалност, гласи предложението на европейските чиновници.

Използването на такава информация без разрешение от собственика й е незаконно, е записано още в директивата.

От ЕК цитират и статистика какво налага тези мерки – една от всеки пет европейски компании е били жертва на кражба на търговска тайна през последните 10 години. За същия период 40% от европейския бизнес посочва, че злоупотребите с поверителна информация се увеличават.

Последното проучване на ЕК показва, че 75% от европейските компании посочват, че търговските тайни са в основата на иновациите, които въвеждат, а оттам и за повишаването на конкурентоспособността. Бизнесът обаче се опасява, че няма достатъчна защита заради по-слабите мерки в другите държави от общността. Ако станат жертва фирмите не завеждат дела, заради опасения, че тайните им няма да бъдат опазени по време на процеса.

Тази ситуация спира нормалните отношения между компаниите в отделните страни от ЕС, както и между научните организации. Това от своя страна означава и ограничаване на единния пазар.

Проучването показва още, че 70% от всички компании – малки или големи, от различни сектори, са поискали защита на ниво ЕС.

Специфично законодателство какво е търговска тайна липсва в Белгия, Франция, Ирландия, Люксембург, Малта, Холандия и Великобритания. В много държави, в чието законодателството присъства защитата на търговските тайна, пък липсва определение какво точно означава този термин (Германия, Финландия, Гърция, Дания и Испания).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още