IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директните плащания за България се очаква да намалеят с под 1% след 2020 г.

По-сериозно понижение се очаква за Програмата за развитие на селските райони

13:05 | 31.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Рixabay</em></p>

Снимка: Рixabay

Европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. ще разполага с бюджет, който ще наложи намаление при директните плащания (субсидии според площта на обработваемите земи – бел. р.). Специално за България се очаква намалението да бъде в рамките на 0,7 на сто. Това заяви на дебат в Народното събрание за ОСП министърът на земеделието Румен Порожанов, предаде БТА.

Тези параметри предстои да бъдат дебатирани отново в Европейския съвет и в Колежа на комисарите. Големите страни членки с намаление от 3,9 на сто не са съгласни с това, обясни пред депутатите Порожанов.

Финансовите дефицити вследствие на Brexit и политиките за миграция, с над 60 млрд. евробюджет, формираха общ годишен недостиг в бюджета на ЕС от над 20 млрд. евро, припомни министърът.

На 2 май ЕК публикува предложението си за многогодишна финансова рамка след 2020 г., обхващащо и ОСП 2021 - 2027 г. Комисията предвижда намаления от 5% на общия бюджет. 

Същото е намалението и за кохезионна политика, информира земеделският министър. След редуцирането общият бюджет на ОСП за следващия период се очаква да бъде 365 млрд. евро, от които 286 млрд. евро по Първи стълб (директните плащания) и 78,8 млрд. евро за Втори стълб (програмите за развитие на селските райони – ПРСР).

За първи стълб ЕК предлага по-голяма равнопоставеност на директните плащанията за хектар между държавите членки.

Единствено за прибалтийските държави има увеличение с около 4 на сто, тъй като те бяха с критично ниски нива под средните за ЕС директни плащания, обясни министър Порожанов.

Той посочи още, че намалението само с 5 на сто по многогодишната финансова рамка е опровергало драматичните, по думите му, очаквания за над 10 -15 на сто намаления.

ЕК е направила много сериозен пакет в приходната част на бюджета, информира още Порожанов. Той включва увеличението на вноската за всяка една страна членка и други мерки.

Това, по думите на министъра, е дало и възможността бюджетът за директни плащания да бъде намален общо за ОСП с въпросните 5 процента.

С 10-те процента намаление на бюджета за развитие на селските райони се дава възможност на всяка една от страните членки да го допълни с национални средства, подчерта министър Порожанов.

Той информира, че в края на тази седмица се очаква комисарят Фил Хоган да представи законодателните предложения, за които и България е работила активно както с Европейския парламент, така и с европейската асоциация на производителите от Копа Коджека.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още