Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

ЕК предлага 10,5 млн. евро за щетите от наводненията в България

Комисията ще предложи на Съвета на ЕС и Европарламента да бъдат отпуснати общо 80 млн. евро за три балкански държави, засегнати от наводнения

Европейската комисия (ЕК) предлага да бъдат отпуснати 10,5 млн. евро за покриване на част от щетите от наводненията в България, съобщи комисарят по регионалната политика на ЕС Йоханес Хан. Днес той съобщи за подготвян пакет от общо 80 млн. евро от Европейския фонд за солидарност за Сърбия, България и Хърватия след унищожителните наводнения в трите държави, пише пресслужбата на Комисията.

Предложението обаче трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

Още по темата

България е съобщила за щети в размер на 311 млн. евро вследствие на разрушителните наводнения в различни части на страната – Варна, Добрич, Габрово, Велико Търново, Бургас, Монтана, Кюстендил, Пловдив, Хасково, Ямбол и в София. Столицата е регионът с най-големите щети, допълват от Комисията.

Наводненията са взели 15 жертви, а стотици са евакуирани и настанени във временни жилища. Пороите са разрушили и части от публичната инфраструктура – пътища, електропроводи и части от ВиК съоръженията. 

Най-голяма част от средствата, предложени от ЕК днес, ще получи Сърбия – 60,2 млн. евро. За Хърватия са отделени общо 8,9 млн. евро. Парите ще отидат за възстановяване на инфраструктурата и покриване на разходите по спасителните операции, както и за почистването на засегнатите от наводенията региони.

Сърбия е в преговори за членство с ЕС и по тази причина има право да получи средства от солидарния фонд, уточняват още от ЕК. Страната е пострадала най-тежко – към 1,6 млн. нейни жители са засегнати от наводненията. 

През тази година в бюджета на Солидарния фонд на ЕС са отпуснати 530 млн. евро, но реално Фондът може да разполага с едва 353 млн. евро. Останалите пари са резерв, посочват още от ЕК. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Подписани са договорите за строителен надзор на тунел "Железница"