Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Как българските фермери ще намалят използваните торове заради Зелената сделка?

Всяка държава членка трябва да изчисли самостоятелно от каква база тръгва, коментират експерти

Как българските фермери ще намалят използваните торове заради Зелената сделка?

Снимка: Bloomberg

Как българските фермери ще отговарят на европейските изисквания за намалена употреба на пестициди и антибиотици? Европейската стратегия „От фермата до трапезата“, която е част от „Зелената сделка“, предвижда намаляване на употребата на химически препарати с 50%, на торовете с 20 на сто, редуциране на антибиотиците в животновъдството и поне 25% от земята в ЕС да е за биоземеделие.

Употребата на антибиотици и торове обаче в различните европейски страни не е еднакво. 

Още по темата

В Северна Европа например антимикробни препарати и торове се ползват в по-големи количества в сравнение с България, коментира днес Таня Георгиева, ключов експерт по Околна среда в Национална селска мрежа, на семинар „От фермата до трапезата: мисията възможна“.

Към момента държавите членки работят усилено, за да преценят тези цели от каква база тръгват и с хоризонт 10 години до какъв процент може да се достигне, съобщи експертът.

Тя припомни, че след предложението от 2018 г. за реформа на Общата селскостопанска политика все още няма публикувани регламенти за прилагането й. В бъдещата ОСП сериозно се акцентира върху иновациите, заяви Таня Георгиева.

Експертът допълни, че всички индустрии ще бъдат засегнати от европейския зелен пакт, който предвижда политики по отношение на климата, енергията, кръговата икономика, нулево замърсяване, с хоризонт до хоризонт до 2030 г..

По думите ú Еврокомисията очаква от държавите членки да разработят свои национални планове за биопроизводство, като финансирането може да е през директните плащания, Програмата за развитие на селските райони, както и евентуално чрез Плановете за възстановяване.

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 3 месеца
Технологията Вертикална Аеропонна Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg , за производство на бързорастяща (1м/ден) Бамбукова Биомаса , БиоГорива , Храни , Фуражи , Масла , Протеини , Торове , Влакна , Пулпове , БиоПолимери и много други, предлага над 95% икономия на вода и елиминиране на 100% употребата на хербициди и пестициди .

Още от Европроекти
Д-р Румяна Грозева: В Плана за възстановяване липсват достатъчно идейни проекти