Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

На дневен ред са проектите за намаляване на загубите на вода

България закъснява с изграждането на пречиствателните станции, заяви председателят на БАВ Иван Иванов

гледано: 587   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

В периода 2014 – 2020 година са приоритетни проектите за намаляване на загубите на вода, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Иван Иванов, председател на Българска асоциация по водите (БАВ).

Той коментира подписаното преди дни споразумение между Фонда на фондовете и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за предоставяне на финансов инструмент за ВиК сектора, който може да достигне 230 млн. евро. 

Още по темата

Оперативното споразумение е поредната стъпка в изпълнението на ангажиментите за изграждане на пречиствателни съоръжения в цялата държава във всички населени места с над 2000 еквивалент жители, каза експертът в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Иван Иванов отчете, че страната закъснява с изпълнението на този ангажимент, но сега работата по ВиК проектите ще се задвижи в 16 области (тези, които изпълниха условията за консолидиране с обединението на водните дружества в рамките на една област и вече имат планове за необходимите инвестиции във ВиК сектора – бел. р.).

Експертът уточни, че финансовият инструмент цели ВиК операторите да ползват заеми с добри условия и така може да бъде отложено голямото поскъпване на водата.

България рискува по думите му да бъде санкционирана от Европейската комисия заради бавното изпълнение на ангажимента за пречистване на водите.

"Агломерациите с над 10 хил. еквивалент жители трябваше да имат пречиствателни станции до 2010 г. За съжаление, има големи градове, които още нямат такива. Не само България не успява да се изпълни това сериозно задължение. Причината е в големите капиталови разходи", уточни той.

Иванов допълни, че в сегашния програмен период доста широко застъпени са проектите за намаляване загубите на вода, като е известно, че средно сега се губят около 60%.
 

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Фондовете за градско развитие са одобрили 10 проекта за 33,4 млн. лв.