Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Сандански, Кресна и Струмяни ще ползват нови инсталации за рециклиране

Тръгва първият проект за обработка на отпадъци по програма Околна среда 2014-2020

Сандански, Кресна и Струмяни ще ползват нови инсталации за рециклиране

Министър Нено Димов (д) и кметът на Сандански Кирил Котев (л) подписаха договор за изграждане на две инсталации за обработка на отпадъци. Снимка:  БТА

Първият договор за обработка на отпадъци по програма „Околна среда“ 2014-2020 бе подписан от министъра на околната среда и водите Нено Димов и кметовете на Сандански – Кирил Котев, на Кресна – Николай Георгиев и на Струмяни –  Емил Илиев. 

Още по темата

По проекта ще бъдат изградени две инсталации за обработка на отпадъци. Едната е компостираща за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци с капацитет 2623 тона годишно, а втората - за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци с годишен капацитет 10 430 тона, съобщи екоминистерството.

Целта е до 2020 г. да се ограничи до 35% количеството на депонираните биоразградими отпадъци в сравнение с 1995 г.

До края на 2020 г. делът на рециклираните битови отпадъци трябва да нарасне до не по-малко от 50%, припомни Нено Димов.

Съоръженията ще бъдат в административните граници на община Сандански и обхващат Сандански, Кресна и Струмяни. Компостиращата инсталация ще обслужва над 43 хил. жители, а инсталацията за предварително третиране - над 47 хил. жители.

Общият размер на инвестицията е над 9,3 млн. лв. Безвъзмездната финансова помощ за над 7 млн. лв. е осигурена от програма „Околна среда“. Периодът за физическо приключване на дейностите по проекта е 27 месеца.

Припомняме, че заради работещите все още в страната стари сметища Европейската комисия предприе наказателна процедура срещу България. 

Преди месец Нено Димов заяви, че от 113-те депа, включени в наказателната процедура за несъответствие с европейските правила, 96 са вече закрити. Той смята, че останалите 17 стари сметища ще бъдат затворени до 31 декември 2017 г.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Могат ли Германия и Франция да спечелят битката срещу евроскептицизма?