IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки месец фонд „Земеделие“ разписва проекти за над 20 млн. лв.

Одобрени са още 20,3 млн. субсидии за микропредприятия, семейнии хотели и слънчеви инсталации в селата

11:27 | 10.05.12 г.
<p>
	<em>Докато общините ползват еврофондовете основно за ремонт на улици и площади, частният бизнес инвестира в модерни технологии</em> &nbsp; Снимка: БТА</p>

Докато общините ползват еврофондовете основно за ремонт на улици и площади, частният бизнес инвестира в модерни технологии   Снимка: БТА

Почти всеки месец специализираната комисия във фонд „Земеделие“ одобрява инвестиционни проекти по програмата за селските райони, свързани със селски туризъм, „зелени инвестиции“ или алтернативен бизнес в малките градчета и в селата, съобщиха от ведомството.

На последното си заседание комисията е разписала 71 проекта по мерките за създаване на микропредпирятия и за разнообразяване към неземеделски дейности, като одобрената субсидия надхвърля 20,3 млн. лв.

Безвъзмездната помощ ще бъде предоставена за изграждане и обзавеждане на семейни хотели, за покупка на велосипеди, необходими за развитието на планински туризъм и др.

В една от къщите за гости ще бъде построено помещение за дегустация на вино, друг кандидат пък планира да достави и монтира вкопана биологична пречиствателна станция.

Със субсидии по програмата за селските райони ще бъде създадена и спортна база с 14 легла и 60 места за хранене. Средства се отпускат и за покупка на басейни и джакузита в семейните хотели, съобщиха още от ведомството.

Проектите за слънчевите централи включват освен покупката на оборудване, също и подготовка на терените за монтаж на панелите, както и за монтажа на носещите конструкции.

Евросубсидии се дават също и за изграждане на ветеринарна клиника със зоомагазин, за разкриване на работилница за ремонт на селскостопанска техника и за изграждане на фурна за хляб.

Ще бъде създаден и цех за бетонови изделия, както и на закрита площадка за компостиране на растителни отпадъци. Други два проекта предвиждат покупка на специализирана строителна техника, пътнопочистващи машини и машина за събиране и извозване на смет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още