IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов дисплей за таблет коригира изображението спрямо зрителните проблеми

Специален алгоритъм регулира светлината, излъчвана от пикселите, така че потребителят да вижда добре

16:13 | 04.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Инженери са разработили прототип на дисплей на таблет, който компенсира проблемите със зрението на потребителите, пише BBC. Системата използва софтуер, който променя светлината на всеки отделен пиксел на екрана, базирайки се на нуждите на потребителя. 

Екипът твърди, че технологията може да помогне на мнозина, които се нуждаят от коригиращи лещи, за да използват дигиталните си устройства.

Близо един на всеки трима души във Великобритания страда от късогледство. В САЩ от миопия (късогледство) страдат 40% от населението, а в Азия - повече от половината от населението на континента.

През последните години има множество проекти, които се опитват да използват компютърните екрани за коригиране на зрителните проблеми. Създателите на този прототип предлагат „значително по-висок контраст и резолюция в сравнение с предишните решения“.

Изобретението е дело на екип от Университета на Калифорния, Бъркли, който е работил с учени от Масачузетския технологичен институт (MIT). Заедно те разработили алгоритъм, който регулира интензивността на светлината, излъчвана от всеки един пиксел спрямо специфичните нужди на потребителя.

"Значимото на този проект е, че вместо да разчитаме на оптиката за коригирането на зрението, ние използваме изчисления“, посочва водещият автор Фу-Чун Хуанг. Екипът вярва, че когато идеята бъде усъвършенствана, от нея ще могат да се възползват хора, които страдат от по-трудни за лечение проблеми със зрението.

„Хората с аберации (изменения, които променят образа) с по-висок порядък често имат проблеми, свързани с формата на роговицата и тази неправилна форма прави създаването на точните контактни лещи много трудно“, твърди проф. Браян Барски от Университета на Калифорния.

По думите му в някои случаи това може да е пречка за наемането на въпросния човек на определена позиция, тъй като на мнозина се налага да гледат екрани по време на работата си.

Технологията все още е в много ранен етап на развитие, но експертите, стоящи зад нея, вярват, че тя има голям потенциал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още