IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наследниците на Nexus ще се казват Pixel?

Двете устройства да предложат подобни технически характеристики, като може да се различават само по големината на екрана и батерията

18:44 | 05.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ще отиде ли&nbsp;Nexus в историята? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ще отиде ли Nexus в историята? Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Google e изправен пред сериозни промени в хардуерния си бизнес. Според материал на специализираното издание Android Police тазгодишните фирмени телефони вече няма да ползват името Nexus, а заедно с бранда ще има промени и в софтуера и подхода към устройствата.

Според изданието новите имена ще са Pixel и Pixel XL, докато марката  Nexus вероятно ще иде в историята.

При  Pixel и Pixel XL става дума за произведени от тайванския концерн HTC устройства с кодовите имена Marlin и Sailfish. Те вероятно ще бъдат представени на 4 октомври заедно с дизайна за очилата за виртуална реалност на концерна, които ще поддържат платформата Deydream и може да носят името  Deydream View, какво и със системата за високоговорители Google Home, която служи и като асистент. И по отношение на Android 7.1 на тази дата може да има първи подробности.

Очаква се двете устройства да предложат подобни технически характеристики, които може да се различават само по големината на екрана (5 и 5,5 инча) и големината на батериите. Вероятно и двата апарата ще имат метални корпуси и ще предложат четириядрен чипсет Snapdragon, 4 GB RAM, 12 мегапикселова камера и поставен върху задния панел сензор за отпечатъци. 

Твърди се още, че Google ще добави в моделите и модифицирана версия на Android, което ще се различава от досегашната ѝ практика да използва стандартно непроменено издание на платформата.

Досега  Google ползваше името Pixel за собствените си и сравнително скъпи хромбуци, както и за техния наследник,. Таблетът Pixel С първоначално също трябваше да се задвижва Chrome OS, но скоро след това бе преобразуван в модел с Android.

Малко по-рано през миналата седмица се появиха спекулации, че Google прекратява своя Project Ara - амбициозния си проект за изграждането на модулен смартфон с взаимозаменяеми компоненти, като част от по-широките ѝ усилия за фокусиране на хардуерните дейности на компанията.

Ходовете бележат пълна смяна на посоката за технологичната компания, която обяви партньорите, с които работи по Project Ara по време на своята конференция за разработчици през май. Тогава фирмата обяви, че през есента ще започне да продава прототип, насочен към разработчиците.

Отказването от Project Ara е една от първите стъпки на Google в създаването на кампания за унифициране на различните хардуерни усилия на компанията, като се започне от лаптопите Chromebook и се стигне до смартфоните Nexus. Бившият президент на Motorola Рик Остерлох се присъедини към Google по-рано тази година, за да се грижи за целия този процес. Google продаде Motorola Mobility на Lenovo Group през 2014 г. Под неговото управление спадат Chromecast и Chromebook, поредицата смартфони Nexus, рутерите OnHub, поделението ATAP и  Project Aura на бившия екип на Google Glas. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още