IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Іntеl зарадва инвеститорите с рекордни приходи

Компанията обеща хардуерно решение на проблемите с eĸcплoйтитe "по-късно" тази година

09:14 | 26.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-големият в света производител на чипове Intel отчете рекордни приходи през последното фискално тримесечие на 2017 г. и за цялата година, дължащи се на силния ръст в поделението за центровете за данни.

През трите месеца до края на декември продажбите са се увеличили с 4% до 17,1 млрд. долара (13,8 млрд. евро) в сравнение със същия период на миналата година, информира в четвъртък след затварянето на американския пазар компанията, която в момента е под натиск заради пропуските в сигурността на част от своите чипове.

Въпреки увеличението на продажбите в крайна сметка компанията отчита загуба от 687 милиона долара, предава Bloomberg. 

Причината: американската данъчна реформа доведе до еднократно отписване на 5,4 милиарда щатски долара, преди всичко заради дължими данъци върху активи, държани в чужбина. През същия период на миналата година бе постигната печалба от 3,6 милиарда долара. Intel обаче похвали новите данъчни закони, подчертавайки, че ще се възползва от по-ниските корпоративни данъци през 2018 г.

През изминалата финансова година Intel увеличи приходите с 6% до 62,8 млрд. долара.

При основния си бизнес с класически компютърни чипове Intel се бори от известно време с понижаващото се търсене на персонални компютри, но все пак бе в състояние да регистрира увеличение на приходите от 3 на сто 2017 г. като цяло. През последното тримесечие приходите тук се понижиха с 2% до 9 млрд. долара. Компания обаче успя да компенсира слабостта с приходи в други сектори. Например приходите от бизнеса с центрове за данни са нараснали с цели 20% до 5,6 млрд. долара. 

„2017 г. беше рекордна година, задвижвана от силния растеж в бизнеса ни с центрове за данни", каза главният изпълнителен директор на компанията Брайън Крзанич. Независимо от това голямото отписване, дължащо се на данъчната реформа, сви годишната печалба със седем процента до 9,6 млрд. долара. Това вероятно е най-малкият проблем на Крзанич в момента, който е подложен на силен натиск поради сериозните дупки в сигурността Meltdown и Spectre.

Paзĸpитиятa зa eĸcплoйтитe зaпoчнaxa нa 3 янyapи и cъc cигypнocт ce cлeдят oт инвecтитopитe, нo ĸoмпaниятa бe ĸaтeгopичнa, чe тoвa нямa дa нaвpeди нa финaнcoвитe ѝ пoĸaзaтeли.

Досега обаче Intel все още не е предоставила изчерпателно решение на проблема, който може да направи от компютърните чипове портал за крадците на данни.

"Работим върху решение", заяви Крзанич в разговора с анализатори и инвеститори и обяви, че компанията възнамерява да отстрани недостатъците в сигурността "по-късно тази година" с нов хардуер. В допълнение Intel предупреди за правни рискове заради възможни колективни искове и за отрицателни последици при взаимоотношенията ѝ с клиентите и репутацията си.

Крзанич oчepтa paбoтaтa c гoлeми мacиви oт дaнни ĸaтo ocнoвeн пpиopитeт зa 2018 г., нo нe пpoпycнa дa oтбeлeжи oщe, чe зaтвъpждaвaнeтo нa дoвepиeтo и aнгaжимeнтитe ĸъм инвecтитopитe и ĸлиeнтитe cи ocтaвaт ĸлючoви.

С уверената прогноза за текущата финансова година групата подчерта, че не очаква сериозни финансови последици от проблема със сигурността. Intel обяви, че очаква значително увеличение на приходите до 65 млрд. долара и силен ръст на печалбата.

Това бе добре прието от инвеститорите, като акциите поскъпнаха с около четири процента в следборсовата сесия. Допълнително облекчение предизвика новината за увеличение на дивидента с около 10%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още