IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пат Гелсингер: Чиповете са като петрола

Според лидера на Intel полупроводниците ще играят централна роля в международните отношения в следващите десетилетия

20:30 | 24.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Ting Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ting Shen/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер сравни полупроводниците с петрол, като предположи, че компютърните чипове ще играят централна роля в международните отношения в следващите десетилетия, пише CNBC.

„Петролните резерви определяха геполитиката през последните пет десетилетия. Докато за бъдещето по-важни ще бъдат фабриките“, заяви Гелсингер в интервю за медията. „Нека ги изградим там, където ги искаме, и да определим света, от който искаме да бъдем в САЩ и Европа“.

Фабриките, които визира Гелсингер, произвеждат полупроводници. По-голямата от чиповете в света в момента се правят в Азия, по-точно в Тайван. Тази концентрация предизвика естествени опасения за сигурността, особено след като Китай засили военното си присъствие около демократично управлявания остров, който според Пекин си е негов.

Освен това чиповете се оказаха в недостиг по време на пандемията на Covid-19, след като прекъсвания в производството се комбинираха с нараснало търсене на чипове за електроника – от смартфони до автомобили и перални машини.

Под ръководството на Гелсингер Intel направи агресивни стъпки към географска диверсификация на производството на полупроводници. През последните месеци Intel обяви огромни инвестиции в изграждането на нови заводи в САЩ и Европа. Освен това миналата година започна работа по две фабрики в Аризона.

Базираната в Калифорния компания, която беше особено влиятелна в ранните дни на Силициевата долина, също така притиска властите във Вашингтон и Брюксел да подкрепят законодателство, което ще включва държавни пари в помощ на производството на чипове.

Най-новите коментари Гелсингер направи преди да говори пред Сената на САЩ в подкрепа на плана за субсидии за 52 млрд. долара.

Гелсингер, който е бивши лидер на VMware, не е единственият човек, сравняващ чиповете с петрола. Но думите му излязоха на преден план, защото цените на суровия петрол скочиха тази година, отчасти заради войната между Русия и Украйна и опасенията от проблеми с доставките.

Гелсингер изрази притесненията си за хуманитарните последици от инвазията на Русия в Украйна, като също така посочи и икономическите ефекти от конфликта.

„Въпреки че ситуацията между Русия и Украйна не стои в центъра за нито една от веригите на доставки на чипове, тя допринася за геополитическата нестабилност и за това спешно да се нуждаем от изграждането на вериги на доставките, които са географски балансирани – САЩ, Европа и Азия – и да са доста по-устойчиви за дигиталното бъдеще“, посочва той. „Всичко дигитално работи чрез чипове, ето защо е особено важно да изградим тези фабрики там, където искаме да бъдат“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още